Limba română, întrebare adresată de octavianjaguar, 8 ani în urmă

Va rog pana mâine la 10!

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de fliurtaelena
0

Despre comunitatea românească din BulgariaÎn urma recensământului din februarie 2011, numărul cetăţenilor bulgari care s-au declarat "etnici români" este de 891, cel al cetăţenilor bulgari care s-au declarat "etnici vlahi" este de 3.684, iar al cetăţenilor români aflaţi în Bulgaria este de aproximativ 330.

Învăţământul în limba română. Nu există învăţământ de stat primar şi secundar în limba română ca limbă maternă. Organizaţiile româneşti din Bulgaria organizează sporadic cursuri de limba română de la ciclul preşcolar, până la cel liceal. UERB organizează, cu finanțarea guvernului român, cursuri pilot de limba română, câte două ore pe săptămână în timpul liber, de regulă sâmbăta sau duminica. 

Liceul “Mihai Eminescu” din Sofia funcţionează ca unitate şcolară cu predare intensivă a limbii române. Liceul şi-a reluat activitatea în anul 1999 (după o întrerupere de 51 de ani) în baza unei înţelegeri bilaterale româno-bulgare, simultan cu redeschiderea la Bucureşti a Liceului bulgar “Hristo Botev”. 

În privinţa învăţământului superior, în Bulgaria funcţionează la Universitatea „Kliment Ohridski” din Sofia un lectorat de limba română în cadrul Catedrei de Limbi Romanice. La Universitatea „Kiril şi Metodie” din Veliko Târnovo există un lectorat de limba română, creat pe bază de reciprocitate (la Universitatea din Craiova există un lectorat de limbă bulgară).

Biserica Românească Ortodoxă „Sfânta Treime” din Sofia este proprietate a statului român şi este subordonată Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române.

Mass – media În Bulgaria nu există mass – media în limba română. Singura publicație a comunității din Vidin - „Timpul” - şi-a încetat apariția din lipsă de finanțare.

Accesul forţei de muncă din România pe piaţa muncii din Bulgaria

Accesul forţei de muncă din România pe piaţa muncii din Bulgaria este liber.

      

Alte întrebări interesante