Limba română, întrebare adresată de ianaardeleanu, 9 ani în urmă

va rog scrietim un descriere un portret

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de cristinynuca
1
despre stefan cel cel mare   
   m-am  chinut o garmada
temeietor al portretisticii in literatura noastra veche, Grigore Ureche creioneaza in opera sa o galerie de portrete de domnitori si figuri de boieri, pe care autorul le ierarhizeaza, le da un contur propriu, punand alaturi de trasaturi fizice insusiri de caracter definitorii, cu mare pre-ciziune de nuante si concizie. Incontestabila sa arta de portretist e ilustrata elocvent de efigia lui Stefan cel Mare, realizata din linii simple in finalul amplei sectiuni consacrate, in Letopiset, voievodului, in capitolul De moartea Jui Stefan-Voda cel Bun, va leato 7012 (1504), adevarata sinteza asupra a ceea ce a realizat domnitorul in plan politic si moral.

Glorificand eroul care a asigurat Moldovei stabilitatea si independenta, cronicarul incadreaza portretul voievodului intr-o rama bogata, concepandu-l in cateva secvente: imprejurarile mortii domnitorului, portretul lui, sentimentele poporului la moartea sa, sanctificarea lui prin traditie folclorica, informatii asupra unor fenomene naturale neobisnuite si premonitorii, si o scurta insemnare istoriografica.
Portretul, de o concizie clasica, insumand insusirile fundamentale ale eroului, e construit pe alternanta dintre insusirea - fizica sau morala - si ilustrarea ei prin gesturi, fapte, atitudini, intr-un stil lapidar, eliptic uneori, simplu, masurat.

Cronicarul incepe a fixa,prin litota, linia caracteristica a portretului fizic: "om nu mare la statu", detaliu care are mai degraba convergenta morala, voind a sugera ca, desi mic de statura, Stefan e urias prin faptele sale.

Omul Stefan, supus vremelniciei - fapt sugerat prin utilizarea perfectului compus arhaic "fost-au" - e aprig, impulsiv, temperament coleric: "manios si degraba a varsa sange nevinovat; de multe ori la ospete omorata fara giudet." Se simte aici pozitia politica a cronicarului, dusman al autocratiei voievodale.
Alte întrebări interesante