Limba română, întrebare adresată de andreitheodor327, 8 ani în urmă

Va roggggg cineva sa îmi facă un scurt rezumat la cartea:„Pescărușul-Unchiul Vanea” scrisa de A.P.Cehov

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de BenjaminNRY
2

Răspuns:

Piesa este scrisa in anul 1896 si are urmatorul subiect: Un grup de personaje aflat într-o casă la țară, pe malul unui lac, se zbat să scape de destinul lor mohorât. Actrita Arkadina e obsedată de bătrâneţe, fratele ei Sorin, ar vrea să trăiască mai intens, scriitorul parvenit Trigorin ar dori să cunoască alte pasiuni decât scrisul, tânărul său confrate, Trepley, are ambiția de a descoperi şi de a impune o nouă formula artistică, iar micuța Nina, proaspătă şi impulsivä, visează să ajungă o mare actriță și să savureze adevărata glorie, gloria răsunătoare." Dorința de reuşită este atât de vie în ca încât disprețuiește dragostea sinceră a lui Treplev şi se apropie de celebrul Trigorin, sperând un ajutor în cariera teatrală. Disperat, tânărul scriitor încearcă să se sinucidă, dar nu reuşeşete. O va vedea pe Nina plecând cu Trigorin, pe care il detesta pentru norocul lui.

Se scurg doi ani şi, în ultimul act, personajele sunt nevoite să admită că speranţele li s-au spulberat izbindu-se de obstacolele din viata de zi cu zi. Sorin, care se temea să nu prindă miros de închis, ca un tigaret vechi, mucegait, într-un ungher", nu mai este decât un biet paralizat plictisit. Maşa, care îl iubea în taină pe Treplev, s-a căsătorit cu un învăţător oarecare şi s-a apucat de băut ca să-şi uite iluziile. Trigorin e cufundat mai mult decât oricand intr-o literatură convențională care îl dezamăgește. Cât despre Nina, abandonată de scriitor, pierduse copilul pe care-l avusese cu el. Fără să fi avut succes în teatru, facea parte acum dintr-o mică trupă ambulantă. Drumul larg pe care-l visa se îngustase cât o potecă. Refuza totuşi să se recunoască înfrântă. Treplev, revăzând-o, ii mărturiseşte că încă o mai iubeşte şi pentru că ea îl respinge are o nouă tentativă de sinucidere, care de astă dată nu dă greș.

Din evolutia eroilor desprindem parerea lui Cehov ca fara munca si adevar, fara o cauza dreapta si luminoasa careia sa-si dedice talentul, nici un artistnu poate crea arta adevarata. In arta invinge cel capabil de totala daruire, de sacrificiu, de fapta eroica. Pentru Cehov realizarea talentului inseamna invingerea greutatilor prin curaj, prin indrazneala, perseverenta, printr-o munca neintrerupta, printr-o suferinta permanenta, infrumusetata insa de marca credinta in arta.

Alte întrebări interesante