Limba română, întrebare adresată de Tudor555, 8 ani în urmă

Va roggggg imi puteți face un rezumat 10-15 rânduri la Doina de Mihai Eminescu

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Luminix
2

Poezia este formată din două părți. În prima parte este atins subiectul spațiul geografic, iar în cea de-a doua parte a poeziei se face referire la strânsa legătură dintre Ștefan cel Mare și poporul său, legătură chiar și dincolo de moarte.
Pentru a oferi actualitate, verbele sunt așezate la timpul prezent, cât despre rimă, aceasta este imperecheată.
Chemat in sprijinul poporului său, cornul lui Ștefan avea să trezească Moldova. Codrii simbolizează natura alături de poporul, așa precum însuși Decebal făcuse la rându-i.
Poezia are ca final blestemul asupra răului țării.
Cuvintele cheie precum Nistru, Tisa, Hotin, Satu Mare, Boian, Vatra Dornii, Sătmar, Săcele au ca reprezentare limitele extinse ale teritoriului românilor, subliniind astfel mărimea Moldovei.
Codrul reprezentat în centru simbolizează centrul vieții, o rezervă de aer curat și răcoare, apă, mîncare dar și locul care le poate oferi siguranță românilor pe timp de război "Codrul – frate cu românul".
Drama românului care se simte străin în prolria-i țară, totuși este un mare luptător. Izvorul reprezintă energie, veșnicie.
Dușmanii năvăleau din toate părțile, instaurîndu-se in Moldova fără a mai dori să plece, atrași de bogățiile și frumusețile acesteia "Vin muscalii de-a călare; Curg dușmanii in puhoi/ Și s-așează pe la noi".
Prezența clopotelor în poem reprezintă chemarea tuturor credincioșilordar și un mesaj către locuitorii Moldovei "Clopotele să le tragă/ Ziua ntreagă, noaptea ntreagă,/ Doar s-a ndura Dumnezeu,/ Ca să-ți mîntui neamul tău!".
Putna reprezintă ideea rugăciunii poporului închinată lui ”Ștefan și Dumnezeu” și este considerat centrul spiritual al românilor, adevărați creștini "Ștefane, Măria Ta,/ Tu la Putna nu mai sta".

Extra:

Poezia este încărcată de figuri de stil precum epitete "neagra strinătate", "țară săracă", "biet român săracul", comparații "Îndărăt tot dă ca racul", metafore ”Codru – frate cu românul”, inversiuni "Vai de biet român săracul", hiperbole ”Curg dușmanii in puhoi”.


Tudor555: Mersiiiiiii
Luminix: Cu drag!
Alte întrebări interesante