Limba română, întrebare adresată de matteosca1, 8 ani în urmă

Va tog rezumat la "Cartea cu jucarii"!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de MilenaN
5

"Cartea cu jucării" de Tudor Arghezi este un volum cu povestiri scurte ce au ca personaje centrale membrii aceleiași familii Tăicuțu, Măicuța și cei doi copii Mițu și Baruțu. Aceste personaje asigură legătura între povestioare, numite și Jucăriile din carte (Spectacole, Amărăciuni, Jucăriile, Papuc, Na uneche și multe altele). Printre aceste capitole găsim basme (Fata de demult, Piatra Pițigoiului, Domnița Pul-cheria) și fabule (Poveste cu oi, Bătrânii din insulă). Având atât de multe povestiri diverse, nu putem face un rezumat al întregii cărți, ci doar să rezumăm textele care ne plac cel mai mult.

Una dintre povestirile care îl are în centru pe băiețelul Baruțu, este "Amărăciuni". Aflăm că lucrurile nu merg așa cum și-ar dori acesta. Baruțu este dezamăgit în fiecare zi. Într-o zi, s-a urcat pe spătarul unui scaun să-și caute vioare, dar a căzut și s-a lovit la frunte și la nas. Surprins de această căzătură bruscă, băiețelul crede că l-a împins cineva dar, bineînțeles, nimeni nu a făcut asta. Atunci, ia un băț să bată scaunul dar se lovește cu acesta în cap. Altă dată, vrea să taie cu cuțitul o aripă de pui dar farfuria sare de pe masă și mânjește pereții cu sos. Paharul cu sifon se răstoarnă peste piper. Toată lumea se repede să ajute dar se produc și mai multe accidente.

O altă povestire îl are ca personaj central pe "Papuc", un motănel. El suferă de strabism, adică are privirea este orientată în direcții diferite. Această infirmitate îl face să se lovească de obiectele din casă sau îl face să cadă victima altor pisici din cartier. Singurul lui apărător este stăpânul.

Ție ce povestire ți-a plăcut mai mult?

Iată mai multe detalii despre redactarea unui rezumat: https://brainly.ro/tema/9940812

#SPJ1

Alte întrebări interesante