Limba română, întrebare adresată de mirzalauretia8, 9 ani în urmă

varog mult ajutatima sa scriu o legenda despre cum a aparut liana oitelor

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de anamaria24
0
Berbecul care l-a vrajit pe IasonIntrata in mit, in acel misterios amalgam alcatuit din vorbe rostite de mii de ori si transmise oral de-a lungul a zeci de generatii, istorisirea a pastrat cateva elemente care ii dau temeinicie. Este mereu vorba despre un berbec, numit Chrysomallos, cu lana din aur curat. Au fost gasite vase antice grecesti pe care lana apare in toata splendoarea ei, pictata intr-un galben ce sugereaza aurul.

Evident, Chrysomallos era un berbec fermecat: fusese trimis sa-i salveze pe Phrixus si Helle, copiii regelui Athamas si ai zeitei norilor, Nephele, ale caror vieti erau amenintate de uneltirile mamei lor vitrege. Berbecul ii ia pe cei doi tineri si ii poarta in zbor spre Colchida; fata, Helle, cade, din nefericire, pe cand cei trei zburau deasupra marii, si se ineaca, in urma ei ramanand doar amintirea, pastrata in numele Stramtorii Hellespont(astazi Dardanele). Baiatul, Phrixus, ajunge cu bine in Colchida si, drept multumire, daruieste berbecul fermecat regelui acestei tari (dupa alte versiuni, il jertfeste zeilor, agatandu-i blana de aur de un copac dintr-o padure sacra.)

Peste ani, cativa aventurieri condusi de Iason, pretendent la tronul regelui din Thessalia, afla despre aceasta uimitoare comoara, se imbarca pe corabia Argo (de unde si numele expeditionarilor: argonauti) si pornesc spre Colchida, tinut plasat de specialisti pe teritoriul actualei Georgii. La expeditie participa cei mai vestiti eroi ai vremurilor vechi, printre care semizeul Hercule si gemenii Castor si Polux. Un asemenea comando eroic era imperios necesar pentru succesul misiunii, pentru ca Lana de Aur era pazita de un sarpe monstruos. 

Ajuns in Colchida, Iason isi foloseste farmecul pentru a o seduce pe vrajitoarea Medeea, fiica lui Aetes, regele Colchidei, si a o convinge sa-l ajute. Vrajile Medeei izbutesc sa-l adoarma pe monstrul-paznic al comorii si Iason poate astfel sa fure Lana de Aur, cu ajutorul careia, la intoarcerea acasa, revendica tronul tarii sale.
Alte întrebări interesante