Limba română, întrebare adresată de barbumaryo3, 8 ani în urmă

Venirea tatălui este un prilej pentru un mini-spectacol al familiei. Tatăl are plăcerea jocului şi trăieşte din plin bucuria acestui moment la sfârşitul unei zile obositoare de muncă. Descrie mica piesă de teatru pe care o joacă tatăl şi copiii săi din textul Amintiri din Copilărie

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de MonicaN
28

Amintiri din copilărie este primul roman românesc care are ca temă centrală copilăria. Ion Creangă folosește elemente din biografia personală pentru a evoca vârsta inocenței și procesul complex al maturizării și formării individuale. În ceea ce privește compoziția operei, aceasta este structurată în patru părți.

Scena venirii tatălui acasă după o zi obositoare de muncă în pădurea din Dumesnicu se petrece iarna, în cea de a doua parte a Amintirilor din copilărie.

Copiii încercau să își sperie tatăl, care venea acasă înghețat și plin de promoroacă, sărindu-i în spate în întuneric. Deși scena se petrecea la sfârșitul unei zile obositoare de muncă, tatăl trăia din plin bucuria acestui moment, îi prindea pe fiecare în parte ca la „baba-oarba”, îi ridica deasupra capului zicând „tâta mare” și îi săruta apoi pe fiecare.

Alte întrebări interesante