Limba română, întrebare adresată de alexwhisker18p03apk, 8 ani în urmă

Vreau exemple de compuneri cu genul liric si genul epic pentru compunerea de la subiectul 1, de la simulare. :)

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Cipițaalbastră
8

Genul liric :

Genul liric cuprinde totalitatea operelor literare în care autorul îşi exprimă în mod indirect gândurile şi sentimentele prin intermediul eului liric apelând la elemente de expresivitate artistică pentru a da glas acestor trăiri.

Consider că,opera literară "Iarna" de Vasile Alexandri aparţine genului liric deoarece se încadrează în caracteristicile de formă şi conţinut a acestui gen literar.

În primul rând , eul liric îşi exprimă în mod direct atât sentimentele de tristeţe pentru căderea neîncetată a zăpezii "Ziua ninge,noaptea ninge,dimineaţa ninge iară"cât şi de bucurie (în ultima strofă) deoarece ninsoarea a încetat."Dar ninsoarea încetează,norii fug doritul soare străluceşte şi dezmiardă tot oceanul de ninsoare"

Se remarcă,ca mod de expunere dominant descrierea literară prin intermediul căreia se zugrăveşte un tablou din natură iarna."Din văyhuh cumplita iarnă cerne norii de zăpadă"

În al doilea rând,expresivitatea artistică este redată cu ajutorul figurilor de stil şi a imaginilor artistice.

Imaginea vizuală "Fulgii zbor plutesc în aer ca un roi de fluturi albi" este construită cu ajutorul comparaţiei"Fulgii ca un roi" ce redă ninsoarea.

Enumeraţia,"Tot e alb pe câmp,pe dealuri"prezintă idea că iarna a pus stăpânire pe întreaga natură.

În plus ,muzocalitatea poeziei este redată cu ajutorul celor patru catrene,măsura este de 16 silabe şi rima împerecheată.

În concluzie,opera aparţine genului liric deoarece respectă caracteristicire specifice.

Alte întrebări interesante