Limba română, întrebare adresată de rabagiu, 9 ani în urmă

Vreau si eu o descriere stintifica despre Romania

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de cozmi
0

România este o țară situată în sud-estul Europei Centrale, pe cursul inferior al Dunării, la nord de peninsula Balcanică și la țărmul nord-vestic alMării Negre.[7] Pe teritoriul ei este situată aproape toată suprafața Deltei Dunării și partea sudică și centrală a Munților Carpați. Se învecinează cuBulgaria la sud, Serbia la sud-vest, Ungaria la nord-vest, Ucraina la nord și est și Republica Moldova la est, iar țărmul Mării Negre se găsește la sud-est.



De-a lungul istoriei, diferite porțiuni ale teritoriului de astăzi al României au fost în componența sau sub administrația Daciei, Imperiului Roman,Imperiului Otoman, Imperiului Rus și a celui Austro-Ungar.



România a apărut ca stat, condus de Alexandru Ioan Cuza, în 1859, prinunirea dintre Moldova și Țara Românească, păstrând autonomia și statutul de stat tributar față de Imperiul Otoman, pe care-l aveau cele două principate. A fost recunoscută ca țară independentă 19 ani mai târziu. În1918, Transilvania, Bucovina și Basarabia s-au unit cu România formândRomânia Mare sau România interbelică, care a avut cea mai mare extindere teritorială din istoria României (295.641 km2).



În ajunul celui de-al Doilea Război Mondial (1940), România Mare, sub presiunea Germaniei naziste, a fost nevoită să cedeze teritorii Ungariei(nord-estul Transilvaniei), Bulgariei (Cadrilaterul) și Uniunii Sovietice(Basarabia, Herța și Bucovina de nord). După abolirea regimului luiAntonescu de la 23 august 1944 și întoarcerea armelor contra Puterilor Axei, România s-a alăturat Puterilor Aliate (Anglia, Statele Unite, Franța și Uniunea Sovietică) și a recuperat Transilvania de Nord, fapt definitivat prinTratatul de pace de la Paris semnat la 10 februarie 1947.


Alte întrebări interesante