Limba română, întrebare adresată de dida2001, 9 ani în urmă

Vreau si eu va rog frumos stiu ca e prea lung dar chiar am nevoie de povestire pe acte la "O scrisoare pierduta"!!!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de qsweetylauryk
5
Iti dau eu . Dar vezi, este foarteeeeeeeeee lunga ..

qsweetylauryk: rosu pentru cei care voteaza cu partidul lor, iar albastru pentru ceilalti, stiind toate detaliile privitoare la situatia actuala a averii acestora, care le dadea sau nu drept de vot.
qsweetylauryk: Pentru simpatizanti, ei iau in considerare "dreptul la vot", chiar daca persoanele respective nu mai au aceleasi posesiuni si ar trebui stersi de pe listele de alegatori: "Branzovenescu: Nici nu mai are drept de vot, de cand si-a maritat fata Nu i-a dat casele de zestre? Ei? Daca voteaza merge la puscarie onorabilul
qsweetylauryk: Trahanache: Ai putintica rabdare Da daca-1 putem aduce sa voteze cu noi?". Farfuridi recurge chiar la santaj pentru electorii care au procese pe rol, deoarece - in calitate de avocat - el poate aranja castigarea sau pierderea procesului, punand conditia ca acestia sa voteze cu partidul lor: "Sa voteze cu noi, e usor; are procesul cu epitropia bisericii, saptamana viitoare". Ticul verbal al lui Trahanache, "ai putintica rabdare", exprima reactia acestuia in orice situatie, inclusiv
qsweetylauryk: inclusiv atunci cand Farfuridi il acuza ca tradeaza "interesele partidului".
qsweetylauryk: Trahanache le tine un discurs moralizator despre "stalpii puterii", despre disciplina de partid, deoarece cu totii trebuie sa fie constienti ca "de la partidul intreg atarna binele tarii si de la binele tarii atarna binele nostru". De aceea, datoria lor este sa voteze acel candidat "pe care-1 pune pe tapet, partidul intregpentru ca de la partidul intreg atarna binele tarii si de la binele tarii atarna binele nostru".
qsweetylauryk: Numele candidatului nu le este cunoscut inca, dar va sosi din moment in moment "pe sarma", prin "telegraf. Farfuridi si Branzovenescu il invinuiesc in continuare pe Trahanache "ca-si da coatele cu Catavencu" si ca prefectul face aranjamente cu opozitia, iar lor le e teama ca astfel se "tradeaza" partidul.
qsweetylauryk: Trahanache se enerveaza din ce in ce mai tare si le spune cu indignare ca sunt incapabili sa inteleaga politica si ca Tipatescu este om de nadejde, loial partidului, ba, mai mult, ca "a facut servicii partidului, judetului, tariisi mie, ca amic, mi-a facut si-mi face servicii, da!". Revolta lui atinge apogeul atunci cand il citeaza din nou pe fiul sau "de la facultate": "unde nu e moral, acolo e coruptie si o sotietate fara printipuri, va sa zica ca nu le are".
qsweetylauryk: Actul III

Actiunea se petrece in sala cea mare a primariei, in care sunt prezenti alegatori, cetateni, public. Zaharia Trahanache este asezat la masa prezidiului, Nae Catavencu sta intr-o parte a salii impreuna cu Ionescu, Popescu si alti dascali si partizani, iar Farfuridi este la tribuna, pentru a rosti discursul electoral.
qsweetylauryk: Actul IV

Actiunea actului IV se petrece in gradina casei lui Trahanache.

Zoe si Tipatescu sunt foarte agitati si ingrijorati pentru ca Nae Catavencu disparuse inca din seara adunarii electorale, trecusera doua zile si ei banuiau ca pune la cale un plan diabolic pentru a face publica scrisoarea de amor si a-i distruge. Tipatescu este preocupat si de primirea pe care trebuia sa i-o faca lui Agamita Dandanache, ce urma sa soseasca dintr-un moment in altul.
qsweetylauryk: GATA !
Alte întrebări interesante