Limba română, întrebare adresată de csaba94, 9 ani în urmă

Vreau un compunere despre toamna de 25 de randuri. PLS

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de NataliaJ
5

Compunerea pe care trebuie să o faci îți cere să apelezi la imaginație și la mijloace de realizare artistice. Pornind de la structura specifică a unei compuneri – început, cuprins, încheiere – poți pune în atenția cititorului un adevărat spectacol al toamnei. Astfel:

- Începutul compunerii – în începutul compunerii ai putea începe chiar cu începutul de toamnă – când temperaturile scad, copacii se golesc, ziua scade, noaptea crește, elevii merg la școală etc. Spre exemplu: Toamna și-a pus amprenta rapid asupra naturii. Copacii au fost părăsiți de frunze, care acum sunt aurii, roșiatice și formează covoare de culori calde ce acoperă asfaltul rece. Căldura ne părăsește, iar noaptea pare că devine din ce în ce mai lungă. Școlarii se pregătesc de un nou an școlar.

- Cuprinsul compunerii – în cuprins poți oferi mai multe detalii legate de toamnă – culegerea recoltei, plecarea păsărilor călătoare, soarele nu mai e atât de cald. Spre exemplu: Agricultorii își culeg roadele muncii depuse de-a lungul anului, obosiți și pregătiți să se odihnească acum. Soarele, care nu cu mult timp în urmă ardea, acum este rece, palid și pare singur și trist. Păsările călătoare și-au luat zborul, au plecat spre țări mai calde, dar promit să se întoarcă la anul. Parcă totul e pustiu în jur, natura pare a fi debusolată. Doar culorile calde ale frunzelor mai dau un soi de energie în jur.

- Încheierea compunerii – cum te face pe tine să te simți toamna? Ai putea expune sentimentele tale. Spre exemplu: Toamna vine într-un mod neașteptat și adesea mă trezesc simțind un soi de singurătate, o fi de la frigul ce se așterne asupra naturii. Mă uit cu speranță spre zilele călduroase de vară ce urmează să vină… la un moment dat.

Îți sugerez să ai în vedere:

  • originalitatea;
  • scrierea corectă;
  • structura specifică;
  • mijloacele de realizare artistică.

Exemplu de compunere găsești și aici: https://brainly.ro/tema/9965629

Spor la teme!

#SPJ6

Alte întrebări interesante