Biologie, întrebare adresată de testament, 8 ani în urmă

1. Din ce fermentatii rezulta CO2 ?
2. De ce laptele dulce se altereaza mult mai repede decat iaurtul?
3. De ce nu se recomanda ca mustul de struguri sa fermenteze in vase deschise?
4. De ce eliminam mai multi microbi decat inghitim?
5. In ce contitii radacinile unei pleante pot produce alcool etilic ?
6. De ce se considera ca fermentatia acetica este o exceptie ?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de AlexBadRo
29

Salut!

1. Fermentatia alcoolica

De obicei, bauturile de casa preparate din fructe se categorisesc dupa criteriul de obtinere a acestora. Unele bauturi de casa preparate din fructe se obtin numai pe cale fermentativa, altele pe aceasta urmata de distilere, de extragere din ele a alcoolului etilic rezultat prin fermentare; de aceea le putem considera pe primele ca bauturi de casa fermentate, iar pe celelalte ca fermentate si distilate.

Fermentatia alcoolica

Dintre bauturile fermentate de casa obtinute din fructe mai cunoscute sunt asazisele vinuri. De fapt in toata lumea ca si la noi in tara poarta numele de vin numai bautura rezultata din fermentarea mustului obtinut din struguri proaspeti.

La inceput, fermentatia se face sub actiunea microflorei spontane. Practica a aratat insa ca microorganismele neselectionate sunt slab si inegal active, motiv pentru care industrial se folosesc drojdii selectionate (cultivate), ce se disting de cele salbatice prin productivitatea lor ridicata si sunt adaptate perfect vietii anaerobe.

2. Iaurtul este un lapte dulce inoculat cu bacterii lactice care acidifica( acreste laptele). Iaurtul fiind, deci, un mediu mai acid( aciditate de max 120 grade Thorner!) permite cresterea si inmultirea si a altor bacterii ( numite proteolitice-degradeaza proteinele)precum si a mucegaiurilor mult mai tarziu decat laptele dulce ( cu o aciditate de max. 15-20 grade Thorner).

Deci aciditatea ridicata a iaurtului proaspat nu permite inmultirea bacteriilor proteolitice care degradeaza proteinele din lapte.

3. In conditiile in care vasul nu este echipat cu palnii de fermentare sau alte dispozitive de inchidere care sa impiedice accesul aerului, calitatea vinului poate fi afectata. Aceasta se datoreaza faptului ca in spuma formata la suprafata lichidului, in prezenta aerului, se pot dezvolta usor si alte fermentatii decat cea alcoolica.

4. Pentru ca intestinele si in special colonul sunt "echipate" si populate cu o flora microbiana saprofita( care convietuieste in mod normal cu organismul fara sa provoace boala) si care este eliminata odata cu materiile fecale in mediul exterior.

5. Alcoolul etilic (etanolul) este produs pe plan mondial , in cea mai mare parte prin fermentarea lichidelor care contin zahar ,cu ajutorul drojdiei. Etanolul obtinut pe cale biotehnologica mai poarta denumirea de bioalcool, deosebindu-se astfel de alcoolul etilic de sinteza. Produsul final obtinut din fabricile de alcool poarta denumirea de alcol etilic rafinat.

Ultima nu o știu in rest sper sa re ajute!

Alte întrebări interesante