Limba română, întrebare adresată de Elly11, 9 ani în urmă

1.Gasiti derivate ale urmatoarelor cuvinte : padure,gand,a face,drum. 2.Imaginati-va un dialog care sa contina expresiile: numai ce ; pe ici ti-e drumul ; d-apoi .Precizati cadrul si personajele unui asemenea dialog.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de maria1
38
1. padure - padurice
   gand - ganditor
  a face - facere , facut 
  drum - drumulet , drumusor , drumeag 

2.Doi calatori s-au intalnit odata pe un drum ce ducea catre un oras . Cei doi au mers un timp fara sa se bage unul pe celalalt in seama , dar la un moment dat unl dintre ei spuse catre celalalt :
   - Buna ziua , om bun ! Dupa cum mi se pare mie ,mergem in aceeasi directie si daca e asa vreau sa te intreb daca nu cumva ai vazut un carutas ce margea in aceeasi directie cu noi !
   - Ba cum sa nu ! raspunse omul . Numai ce a trecut pe aici . Cu putin inainte sa ne intalnim .
  Primul calator incepu sa se vaiete la auzul acelor cuvinte :
  - Vai nu poate fi adevarat ! Am pus pariu cu el ca voi ajunge inaintea lui in oras mergand pe jos pe o scurtatura . Imediat ce am batut palma s-a urcat in caruta si pe ici ti-e drumul . 
  -D-apoi dumneata nu stiai ca mersul dumitale nu se compara cu mersul unui cal .
  - Tocmai de asta am facut pariul ! El se lauda ca merge la oras sa vanda calul deoarece este unul de curse ,iar eu i-am spus ca , calul lui este defapt o martoaga batrana si ca nu va putea sa ajunga nici macar pana la poarta orasului .
  - Dar dumneata nu stiai ca nu trebuie sa te uiti la exteriorul lucrurilor ci trebuie sa patrunzi in adancul lor pentru ca acolo si numai acolo vei gasi adevarul despre lucruri .
Alte întrebări interesante