Limba română, întrebare adresată de Utilizator anonim, 9 ani în urmă

2 atribute exprimate prin parti de vorbire diferite din textul:

Natura ofera o sursa importanta de medicamente, printre care cele mai insemnate sunt speciile de plante. Acestea insa devin vulnerabile cand sunt supraexploatate in interes comercial. Este cazul plantei perene Gentiana lutea (Ghintura galbena) care datorita valorii medicinale si-a capatat statutul de specie rara.
Supracolectarea plantei datorita calitatilor terapeutice extraordinare pe care le detine a condus la listarea ei ca specie amenintata in Romania, Albania, Elvetia, Germania, Portugalia si ca specie vulnerabila in alte tari. In Romania, Gentiana lutea este ocrotita ca monument al naturii.
In scop terapeutic, de la ghintura galbena se recolteaza radacinile (Radix Gentianae), acestea fiind bogate in substante amare. Amploarea procesului de recoltare a radacinilor de ghintura a cunoscut un ritm alert; astfel, in fiecare an se utilizeaza aproximativ 1500 tone de radacini uscate pentru prepararea diferitelor produse naturiste. Colectarea radacinilor de ghintura galbena este activa si in prezent, in mod ilegal.
Din pacate, exploatarea radacinilor de Gentiana lutea este prezenta in continuare, acestea fiind vandute in intreaga tara sub forma de diverse preparate naturiste. Inmultirea Gentianei lutea in culturile proprii reprezinta o alternativa pentru a stopa recoltarea ilegala si pentru a prepara in continuare produse naturiste bazate pe radacinile acestei plante, cu impact minim asupra pierderii habitatului sau afectarii echilibrului ecologic.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de medyfghitok
11
rara=ce fel de?(adjectiv)
plantei=al cui?(substantiv)
Alte întrebări interesante