5. Ce tema aduce în discuție textul? 6. Crezi că este posibil jocul cu trenul şi gara cerute de copii? 7. Ce părere ai despre comportamentul copiilor? Motivează-ţi răspunsul 3. Care este atitudinea povestitorului faţă de ceea ce povesteşte? textul , , O locomotiva si o gara'' de T. Arghezi
Răspunsuri la întrebare
Textul O locomotivă și o gară de Tudor Arghezi, inclusă în volumul Cartea cu jucării, aduce în discuție tema copilului și a copilăriei și tema jocului.
După o lectură atentă a textului, putem observa că jocul cu trenul și gara, în forma cerută de copii, nu este posibil deoarece băiețelul cere o „locomotivă adevărată, care merge cu foc” iar fetița o gară cu oameni și lucruri mult mai mici decât în realitate: „oameni mici de tot și vii, nu suflete de tinichea”.
Comportamentul copiilor poate fi descris în mai multe feluri: jucăuș, conflictual, inocent, înflăcărat, etuziast etc. (În funcție de felul în care alegem să descriem comportamentul copiilor ne vom motiva și răspunsul.)
De exemplu: Comportamentul copiilor este conflictual deoarece se ceartă și se contrazic înainte să împărtășească aceleași idei.
Arghezi are o atitudine îngăduitoare față de ceea ce povestește și folosește un ton glumeț pentru a prezenta atitudinea și comportamentul celor doi frați, Mițu și Baruțu.
Succes și spor la teme!