6 imtrebari cu raspunsuri despre activitatile in perioada comunista.
1) Cum era scoala in Romania in perioada comunista?
2) Cum procurati mancarea pentru familie?
3) Ce faceati in timpul liber?
4) Ai incalcat vreodata vreo lege?
5) Ce jocuri va jucati cand erati mici?
6) Ce faceati daca nu va ajungea mancarea primita?
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
1)
Sistemul de învăţământ în regimul comunist era cu totul diferit faţă de ceea ce există în prezent. „Şoimii Patriei”, „Pionierii” şi „UTC-iştii” erau categoriile în care era cuprins obligatoriu fiecare elev, scrie historia.ro. Tinerii erau indoctrinaţi în spiritul Partidului Comunist Român.
Elevi în uniforme, săli de clasă cu poza tovarăşului deasupra catedrei, manuale unice, abecedare cu texte patriotice, sesiuni de muncă pe câmp, îndatoriri şi obligaţii pentru copii, încă de la intrarea în grădiniţă.
După clasa a VIII-a elevii susţineau examen de admitere la liceu. Pentru a intra în clasa a XI-a de liceu, elevii susţineau un nou examen: treapta I. Cine nu trecea ”treapta”, nu putea continua cursurile la zi la liceu şi urma o şcoală profesională.
Anii de studiu în liceu se încheiau cu examenul de Bacalaureat. După Bacalaureat urma facultatea, unde puţini dintre elevi aveau acces, dat fiind numărul redus de locuri. La finalul studiilor, tinerii primeau o repartiţie pentru un loc de muncă, de cele mai multe ori departe de casă.
Luând model de la chinezi şi coreeni, Nicolae Ceauşescu a militarizat învăţământul. Copiii erau înregimentaţi în sistemul de învăţământ şi organizaţiile comuniste încă de la vârsta de 4 ani. „Şoimii patriei”, „Pionierii” şi „UTC-iştii” au fost create de comuniştii care doreau o societate ideală, supusă regulilor şi îndatoririlor.
2)
Această perioadă comunistă în România a însemnat, în cea mai mare parte a ei, penurie alimentară. Rafturile magazinelor erau aproape goale, produsele alimentare erau raţionalizate, iar oamenii s-au văzut nevoiţi să se descurce cu puţin. O relativă prosperitate a marcat intervalul 1965-1971, denumit ulterior, "mica perioadă liberală din comunismul românesc", când dintr-un salariu mediu de 1.200 de lei din 1971 (oficial, paritatea era atunci de 18 lei pentru un dolar american), o familie de trei persoane cheltuia pentru masă aproximativ 800 de lei. Românii aveau posibilitatea de a consuma şi alimente de import, mai ales din ţările socialiste, dar şi din unele ţări din lumea a treia, care produceau citrice sau banane