6. Menţionează, în câte un enunt, tiparul textual din fiecare dintre fragmentele de mai jos: a) ,,Ştefan e singur. Stă într-un cărucior cu rotile, cu ambele brațe și cu un picior în ghips, cu capul bandajat. Pe creştet, cineva i-a pus o pălărie mică. De una dintre mâini stă prins un balon alb. Ştefan e într-o dispoziţie festivă. Începe să fluiere un cântecel. Deodată, observă publicul." b) ,,Singura care-i intră în voie este Tanti Roz, o infirmieră bătrână neîntrecută în născocit poveşti moderne, adevărate lecții de viață, în care nici binele, nici răul nu sunt absolute şi nimic nu e aşa cum pare la prima vedere." 6 puncte
Răspunsuri la întrebare
a) tiparul textual este descriptiv
b) tiparul textual este descriptiv
De reținut !!!
La tiparul textual descriptiv, se remarcă predominarea grupurilor nominale (substantiv + adjectiv), a imaginilor artistice, în special a celor vizuale, toate având rolul de a descrie fie un personaj/ o persoană, un peisaj, un loc etc.
La tiparul textual narativ, sunt predominante verbele, acțiunea... Se narează, adică se povestește.
La tiparul textual dialogat, este relevant schimbul de replici dintre personaje, marcat fie prin linia de dialog (în textele literare epice), fie prin numele personajelor scris cu majuscule (în textele dramatice - piese de teatru etc)
La tiparul textual explicativ, se încearcă a se explica ceva, spre exemplu, regulile unui joc, etapele de administrare a unui medicament etc. Vei regăsi conectori precum "mai întâi, apoi, după aceea".
La tiparul textual argumentativ, se evidențiază opiniile unei persoane, dorința autorului de a convinge cititorul cu privire la un anumit lucru. Vei regăsi conectori de opinie de tipul "după părerea mea, în opinia mea, consider că", precum și concentori care se folosesc în argumentare, "în primul rând, în al doilea rând, mai mult, în plus, de asemenea"
________________________________
!! Atenție ca, atunci când menționezi tiparul textual, să alcătuiești un enunț !! Se primește și se scade punctaj pt. asta!