Limba română, întrebare adresată de cristiana2410, 8 ani în urmă

6 Textul este structurat în două secvențe: dialogul dintre cele două personaje și o morală. Identifică morala textului și explică, în 4 - 5 rânduri semnificația acesteia.
Repede va rog dau coroana!!!!​

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de adresaana
2

Identifică morala textului

După părerea mea, morala fabulei este inclusă în secvența dialogată, mai precis în replica furnicii. Versurile cele mai reprezentative pentru morala fabulei sunt:

„Stai sus pe-o frunză cocoțată
Ce mâine va muri uscată,
Când toată seva-i vei fi supt;”

Explică, în 4 - 5 rânduri, semnificația acesteia.

În primul rând, autorul transmite un mesaj politicienilor vremii sale, mulți dintre ei considerați a fi „parveniți” și „paraziți”. El le atrage atenția că sursa veniturilor lor va seca dacă ei nu se îngrijesc de bunăstarea poporului.

În al doilea rând, fabula este un îndemn pentru toți cititorii de a evita o viață parazitară și de prefera o viață activă, productivă. Sursa bunăstării fiecaruia din noi trebuie să fie propria noastră muncă, nu munca altora.

★ George Ranetti (1875−1928) a fost un publicist și umorist român, scriitor, poet și dramaturg, din generația post-junimistă. Născut în Ploiești, se mută în București după terminarea liceului. A publicat sub diverse pseudonime, încă de la vârsta de 12 ani.

Alte întrebări interesante