Limba română, întrebare adresată de Utilizator anonim, 9 ani în urmă

,,A fost odata, cine stie in ce veac, o domnita, care simtea o arzatoare dorinta sa aiba si ea o fetita .Cum nu-i fusese data bucuria aceasta, ea plangea si se jaluia toata ziua si toata noaptea;
-Doamne, de as vrea o fetita, si de as fi altceva, sa fie macar o foaie de dafin.
Intr-o zi, cum sta suparata , suflarea vantului ii aduse peste fereastra o frunsa de dafin . Frunza asta, ca prin minune,se misca singura si umbla singura prin casa ca un om. Dar domnita nu lua in seama si, la maturat, foaia fu culeasa si aruncata la gunoi. Dusa cu gunoiul in margine de cetate, o zbura alaturi vantul si o purta padure, intr-o poiana inflorita ; in acea crescu si involta Dafina, ca o floare in gingasa si miresmata. si raspandea balsamul ei fermecator in toata imprejurimea.
Dupa mai multa vreme, nimeri intr-acolo voinicul-voinicilor, care venea sa vaneze. [...] Aseaza numaidecat cortul si ceru bucatarului sa-i intinda masa sub umbra racoritoare a dafinului.
Pana sa fie gata ospatul cu toate bunurile imparatesti , el cutreierera padurea dupa vanat. Bucatarul obosit de grija prazului, in asteptare ,se tolani pe dunga si dormi bustean. Atunci se auzi un viers din dafin;
,, Deschide-te, dafine, sa zbor afara, ca fluturasul de usoara'' .
Si dafinul se deschise si din tulpina lui, ce sa vezi? Rasari Dafina dalba cu surasul pe buze. Repejor, in varful picioarelor, alearga la masa pregatita si scutura cu manuta sa frunza de dafin in bucate. Apoi, repejor, la copacul ei, pieri sub scoarta.''
Poveste populara- Fata din dafin

Cred ca ai citit fragmentul cu mare atentie . Explica,in trei-cinci randuri, cum a aparut Dafina.


In poiana inflorita, unde creste dafinul, se intampla lucruri ciudate. Am observat ca, in fiecare dintre propozitiile de mai jos, s-a strecurat cate o greseala. Rescrie tu propozitiile, astfel incat acestea sa fie in acord cu mesajul din textului citat!

Un imparat batran ajunge in poiana inflorita.
Voinicul-voinicilor pregateste ospatul.
Bucatarul porneste la vanatoare.
Dupa pregatirea mesei, bucatarul merge la suc.
Dafina presara praf de usturoi in mancarea voinicului.

Dafina a uitat cuvintele magice care deschid trunchiul dafinului si nu mai poate iesi din casa. Te roaga sa o ajuti, transcriind, din textul citat, aceste cuvinte.

Te-ai descurcat minunat! Si voinicul voinicilor iti solicita ajutorul. Masa lui e plina de frunza de dafin. Pentru a face sa dispara, transcrie din text; pe prima frunza de dafin un atribut exprimat prin substantiv in acuzativ, pe a doua, trei atribute exprimate prin adjective, iar pe a treia, doua atribute exprimate prin substantiv in cazul genitiv.

Dupa cum ai observat, din tex lipseste un fragment. Imagineaza-ti, din doua- trei randuri, ce face fiul de imparat imediat ce intra in codru.


Va rog sa ma ajutati, imi trebuie Urgent! Va ofer 80 de puncte!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de steligeo
69
Dafina a aprut adusa de vant, pe fereastra. Apoi a fost aruncata la gunoi si dusa intr-o poiana inflorita unde a crescut ca o floare parfumata.
Voinicul- voinicilor ajunge in poiana inflorita.
Bucatarul pregateste ospatul.
Voinicul-voinicilor porneste la vanatoare.
Dupa pregatirea mesei, bucatarul a adormit.
Dafina presara frunza de dafin in mancarea voinicului.
"Deschide-te, dafine, sa zbor afara, ca fluturasul de usoara!"

Frunza de dafin este presarata in mancare. ( atribut substantival cu prepozitie ) in Acuzativ.
Poiana inflorita a primit frunza.( atribut adjectival)
Floarea gingasa crestea.  ( atribut adjectival)          
Balsamul fermecator era raspandit.
Alte întrebări interesante