Matematică, întrebare adresată de iustinaradu9, 9 ani în urmă

Aduceti expresia la forma cea mai simpla.

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Triunghiu
2
Calculez pe rand cele 2 paranteze, apoi voi ''asambla''
La prima paranteza numitorul comun este (x²-1)
(7x-1)/(x²-1)+ [(x-2)(x-1)]/(x²-1) - [(x+2)(x+1)]/(x²-1) =
(7x-1)/(x²-1) + (x²-3x+2)/(x²-1) - (x²+3x+2)/(x²-1) = (x-1)/(x²-1) = 1/x+1    (1)

La paranteza a doua, numitorul comun este (x-1)
(x²-x+3x-3+4)/(x-1) = (x²+2x+1)/(x-1)       (2)
Asamblam   (1)×(2)

1/(x+1) × (x²+2x+1)/(x-1) = (x²+2x+1)/[(x+1)(x-1)] = (x+1)²/[(x+1)(x-1)]  = 
=(x+1)/(x-1)



iustinaradu9: multumesc! mai am un exercitiu postat. ai putea sa ma ajuti?
Răspuns de Utilizator anonim
3
Condiţii: x²- 1 ≠0,  x ≠+/ -1
Anexe:

Utilizator anonim: Cu drag!
Utilizator anonim: Şi eu mulţumesc!
iustinaradu9: am inteles unde greseam. (urmaresc raspunsurile tale pentru limba romana. sunt de ajutor detaliile.
Utilizator anonim: Bună seara!
Utilizator anonim: 1- x = - ( x- 1)
iustinaradu9: fix acolo
Utilizator anonim: Da! Ştiam ... Seară bună!
Alte întrebări interesante