Limba română, întrebare adresată de lori56, 9 ani în urmă

afla ce spune traditia populara despre,,evenimentele''ce se petrec in noapte de Sanziene!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de mariamaria2003
1
In calendarul popular, ziua de 24 iunie este cunoscuta sub denumirea de Sanziene sau Dragaica.
Sarbatoarea Sanzienelor mai este numita in popor "Amutitul Cucului" deoarece aceasta pasare canta doar 3 luni pe an, de la echinoptiu de primavara (in jurul datei de 21 martie) pana la solstitiul de vara (in jur de 21-22 iunie), sau sanziene pe 24 iunie. Se spune ca, daca cucul a incetat sa cante inaintea Sanzienelor, va fi o vara secetoasa.
Imaginaţia populară a închipuit Sânzienele ca pe nişte fete foarte frumoase, care trăiesc îndeobşte prin păduri sau pe câmpii, cel mai adesea, jucând. "Ele sunt socotite zâne ale câmpului, dând puteri deosebite florilor şi buruienilor, astfel încât acestea, în preajma sărbătorii de pe 24 iunie, devin plante de leac. Nu întâmplător, după sărbătoarea Sânzienelor, toate plantele dau îndărăt, adică nu mai cresc deloc" a adăugat Lutic. Ziua de Sânziene este considerată sfântă: nimeni nu are voie să lucreze în această zi, când soarele joacă pe cer sau stă în loc la amiază. Legate de această zi, sunt diverse obiceiuri, dar cele mai importante sunt cele dedicate dragostei.
Spre dimineaţă, flăcăii umblă prin sat şi aruncă cununiţe de sânziene pe la casele unde stau fetele de măritat. Se spune că, în noaptea de Sânziene (23 spre 24 iunie), se deschid porţile cerului şi lumea de dincolo vine în contact cu lumea pământeană. Cu acest prilej, în foarte multe zone din ţară se fac pomeni pentru morţi, de moşii de Sânziene.
Alte întrebări interesante