Biologie, întrebare adresată de idk17, 8 ani în urmă

Alcatuiti un referat cu titlul "Consumul de alcool si tutun de catre adolescenti si efectele lor asupra dezvoltari fizice si intelectuale"
- mentionati care sunt factori care determina un tanar sa consume: alcool sau sa fumeze precum si efectele care le au asupra stari de sanatate.
Cel mai bun raspuns coroana.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de PTeodorică
5
Consumul de alcool și tutun de către adolescenți și efectele lor asupra dezvoltării fizice și intelectuale

Tot mai mulți adolescenți încep de la vârste tot mai fragede (12 ani) să fumeze tutun, iar mai apoi să consume alcool, fie în tabere, excursii sau petreceri. Principalul motiv pentru care elevii de gimnaziu încep să fumeze este anturajul. 
Un adolescent se simte inferior celorlalți dacă nu este ca ceilalți, adică care nu fumează sau nu consumă alcool. Cei care nu consumă sunt discriminați sau batjocoriți de către cei mai mari care, consideră ei, sunt cool.
În perioada adolescenței și a tinereței (până la 19 ani), minorii sunt în creștere. Organele se dezvoltă treptat, apar tot felul de probleme, dereglări hormonale și altele. În această perioadă, adolescentul își schimbă ideile cu privire la viața sa și cade în aceste vicii. 
Fumatul reprezintă acțiunea de a fuma. Atunci când fumezi, substanțele chimice pe care le arzi degazează: gudronul (pătează dinții, unghiile și țesutul din plămâni), monoxidul de carbon (Fiecare celulă din sânge, numită hemoglobina are sarcina de a transporta oxigenul de la plămâni la celulă. Monoxidul de carbon tinde a se lega de hemoglobină mai mult decât de oxigen, astfel, inima fumătorului trebuie să pompeze mai mult sânge pentru a alimenta celulele. În plus, în cantități mari, monoxidul de carbon este fatal), cianura de hidrogen (împiedică derularea procesului de curățare a plămânului, astfel substanțele din țigară rămân acolo), oxizi de nitrogen (afectează plămânii; cauzează efizem), compuși radioactivi (cancerigeni), amoniac (nociv pentru plămâni; conservează țesuturile  moarte (la morgă)), metale (fumul de țigară conține: arsenic, cadmiu și plumb, aceste substanțe sunt cancerigene). 
Efectele fumatului asupra sistemului respirator sunt:  iritația traheei și a laringelui, reduce funcționarea plămânilor și cauzează insuficiența respiratorie datorită umflării și limitării areajului plămânilor, cauzează mucozitate excesiva în pasajele plămânilor, incapacitatea plămânilor de a curăța și elimina substanțele otrăvitoare se transforma în iritații ale plămânilor. Efectele nocive asupra sistemului osos și muscular: încordarea mușchilor, reducerea masei osoase, reducerea circulației sanguine în zona periferică (degete).
Alcoolul stimulează secreția acidă a stomacului, crește ritmul cardiac, are efecte neuropsihice și produce hipotermie.
Din toate aceste motive, alcoolul și tutunul nu sunt indicate minorilor, deoarece acestea distrug țesuturile unui organism tânăr, care pot produce în timp boli cronice din cauza nefuncționării corespunzătoare ale unor funcții sau organe bolnave.
În concluzie, nu consuma alcool sau tutun deoarece vrei să ai o viață frumoasă și sănătoasă! Tu vei fii mai cool pe moment, dar mai bolnav în viitor. Viitorul îți aparține.
Alte întrebări interesante