________________________
AM MARE NEVOIE DE AJUTOR
________________________
Mulți osa zică:
,,Cine crezi ca osa îți răspundă la întrebarea asta ? “
Totuși poate exista pe aici pe platforma asta cineva mai priceput la ISRORIE așa ca va cer ajutorul și aștept cu nerăbdare răspunsul
(OFER COROANA)
CERINȚA
Identificați în imaginile de mai jos câteva dintre marile descoperiri și invenții datorate civilizației chineze documentați vă cu privire la acestea folosind internetul și completați tabelul cu informații suplimentare.
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
1.
Busola
Nu se stie cu precizie cui i-a venit ideea desteapta de a se orienta folosind magnetul, dar marturiile arheologice arata ca a fost un chinez, in secolul IV d.Hr., cel care a slefuit o piatra magnetica naturala in forma de lingura, menita a indica intotdeauna aceeasi directie: sudul, directia cardinala si calea catre armonia interioara. De altfel si busola moderna, instrument de navigatie, dateaza din anul 1100, provenind tot din China.
2
Imprimarea
Chinezii au inventat doua tipuri de imprimare: cu ajutorul unui bloc de lemn si imprimarea mobila. Prima modalitate a fost inventata in jurul anului 660 d.H, in timpul Dinastiei Tang. Literele erau sculptate intr-un bloc de lemn, relieful era acoperit cu vopsea si imprimat pe material textil sau pe hartie(serigrafia). Imprimarea mobila a fost inventata in timpul Dinastiei Song.
Bi Sheng este cel care a reusit sa aduca imbunatatiri vechii metode. El a sculptat mai intai personaje individuale pe bucati de lut si apoi le-a intarit cu foc. Aceste piese mobile au fost ulterior lipite pe o placa de fier pentru a imprima o pagina si apoi rupte si redistribuite pe o alta pagina. Acest tip de tehnologie de imprimare s-a raspandit rapid in Europa, iar tiparul lui Gutenberg a schimbat traditiile in China, de abia in secolul al XIX-lea.
3
Roaba
Tot chinezii sunt cei care au reusit sa mai ia din greutatile de pe umerii omului prin inventarea roabei. Un general pe nume Jugo Liang, care a trait in timpul dinastiei Han, este creditat ca fiind inventatorul “vehiculului” cu roata dispusa sub incarcatura, utilizat in secolul II pentru a transporta greutati, dar conceput spre a fi folosit in scopuri militare. Conferind armatei chineze un avantaj decisiv asupra dusmanului (motiv pentru care chinezii au tinut inventia secreta timp de secole), roabele erau utilizate si la realizarea baricadelor mobile.
4
Porțelanul
Porțelanul este un tip specific de ceramică ce se produce în temperaturile extreme ale unui cuptor. La începutul secolului al XVI-lea Î.Hr., în timpul dinastiei Shang, deja apăruseră primele prototipuri de porțelan. În timpul dinastiei Tang (618-907 D.Hr.) abilitatea de a face porțelan a fost desăvârșită, iar în timpul dinastiei Song (960-1279 D.Hr.) arta realizării porțelanului a atins apogeul. Acesta a devenit popular și faimos în toată lumea
5.
Mătasea
Matasea, pretiosul material, a fost realizat in China in urma cu 6000 de ani. Cele mai vechi dovezi au fost descoperite la situl Yangshao din provincia Shanxi. Coconul de matase gasit se pare ca dateaza din perioada 3300-3200 i.Hr. Tehnica sofisticata stapanita de chinezi a fost un secret bine pazit, iar Occidentul platea in aur matasea. Timp de secole comerciantii au facut negot cu unul dintre cele mai valoroase produse. Iar istoria ne aduce aminte de importanta Drumului Matasii, drumul comercial ce lega China de Europa Occidentala, Orientul Mijlociu si Africa musulmana.
6.
Praful de pușcă
Este probabil cea mai faimoasa dintre anticele descoperiri chinezesti, iar legenda spune ca ar fi fost realizata din intamplare de alchimisti, in timp ce incercau sa puna la punct un elixir al vietii vesnice. Cea mai veche referire cu privire la praful de pusca se gaseste intr-o opera chinezeasca din 1044: Wujung zongyao, o culegere a celor mai importante tehnici militare, compilata de un anume Zeng Goliang (se presupune asadar ca descoperirea prafului de pusca ar fi avut loc cu ceva timp inainte).
7
Seismograful
Desi chinezii nu ar fi putut sa spuna nimanui exact cate grade a avut un cutremur pe scara Richter (intrucat aceasta nu a fost creata decat de-abia in 1935), au reusit totusi sa inventeze primul detector de cutremure din lume: seismograful. Iar cel nascocit de Chang Heng, un astronom de la curtea imperiala, la inceputul secolului II, era o adevarata opera de arta. Pe un vas din bronz masiv, sase dragoni incastrati, privind in jos, erau pozitionati la distanta egala unul de celalalt, fiecaruia corespunzandu-i o broasca sculptata in relief, desigur cu gura cascata, uitandu-se in sus. In interiorul vasului, un pendul atarna nemiscat, in asteptarea vibratiei destabilizatoare. Moment in care, cadenta pendulului se presupune ca ar fi pus in miscare parghiile interne ale seismografului, provocand caderea unei bile din gura dragonului indreptat in directia epicentrului cutremurului in cea a broastei aflate dedesubt.