Limba română, întrebare adresată de Adelutza, 9 ani în urmă

Argumentati ca poezia "Singuratate" de M. Eminescu apartine genului liric

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de IYIYIGHGHG
148
   In opinia mea, opera literara "Singuratate", de Mihai Eminescu, apartine genului liric, deoarece autorul isi exprima in mod direct gandurile, trairile, sentimentele in mod direct prin intermediul eului liric si al mijloacelor de expresivitate artistica. Modul de expunere este descrierea, dar totodata si monologul liric.
   In primul rand, poetul isi exprima in mod direct sentimentele de tristete, melancolie:
" Si se sfarma-n suflet trist", generate de trecerea timpului si de o iubire, dragoste imaginara. Eul liric isi face simtita prezenta prin marci lexico-gramaticale: verbe si pronume la persoana 1: "Iara eu pe ganduri cad" (poti gasi mai multe exemple in poezie). Tema poeziei este dragostea, iar titlul -un element sugestiv si concentrat- se afla in perfecta concordanta cu mesajul poeziei, fiind alcatuit dintr-un substantiv comun: "Singuratate".
   In a; doilea rand, in poezie se regasesc figurile de stil, precum: epitetul: "perdelele lasate", metafora: "privazul negru al vietii" etc. (gasesti mai multe exemple din poezie). Acestea compun sugestice imagini artistice, dominand cele vizuale: "Focul palpaie in soba", "S-a tesut painjenis" etc. 
  Din punct de vedere prozodic, poezia este alcatuita din 10 strofe, de tip catren, cu rima imperfecta si masura versurilor de 7-8 silabe.
  In concluzie, prin cele aratate mai sus, putem afirma ca opera literara "Singuratate", de Mihai Eminescu, apartine genului liric.




Sper ca este bine. :) Poti da mai multe exemple din textul poeziei.

Adelutza: Multumesc mult!!!! Te pup :* :* :* :*
IYIYIGHGHG: Cu placere! :D
Alte întrebări interesante