Limba română, întrebare adresată de ianis, 9 ani în urmă

as vrea o compunere   cu m imi petrec cu familia noaptea de inviere v

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de taiseaturcanuaisiaca
3
 POti sa scrii ca  in noapte ade inviere plecam cu toti la biserica  sfintim pasca si unele  bucate traditionale ca ouale rosii si mielu . venind  acasa  ne spalam    cu oul rosu si cel alb pe obraj si ne asezam cu totii la  sfintiteasa sa gostam din bucate mai intii din bucatele tNoaptea Invierii reprezinta Invierea lui Isus Hristos din mormantul in care a fost asezat dupa ce si-a dat viata pe crucea pe care a fost rastignit pe dealul Golgota din Ierusalim. Invierea are loc sambata seara, spre duminica pascala, indiferent de data in care cade Sfantul Paste si este si un prilej de a se reuni intreaga familie pentru a sarbatori aceasta "izbanda a vietii impotriva mortii". 


Credinciosii merg la biserica pentru a asculta slujba de Inviere si pentru a lua lumina sfanta, aceasta fiind luata de preot cu ajutorul unei lumanari, de la candela de pe Sfanta Masa din altarul bisericii. De la lumanarea preotului, credinciosii sunt chemati sa ia lumina, prin rostirea cuvintelor: "Veniti de luati lumina !" si se raspandeste pana la ultimul om .

Sarbatoarea Sfintelor Pasti nu comemoreaza doar Invierea Domnului din morti, ci si faptul ca "toate s-au umplut de lumina: si cerul si pamantul si cele dedesupt" (Cantarea III, 2 - de la Canonul Utreniei din noaptea Invierii).
La miezul noptii incep sa bata clopotele bisericilor si oamenii care asista la slujba, incep sa cante "Hristos a inviat din morti, cu moartea pre moarte calcand!”, tinand in mana lumanarea aprinsa si se da roata biserica de 3 ori. Dupa luarea luminii cei care au morti ingropati le duc lumina Invierii pentru a se bucura si ei de Invierea Domnului Isus Hristos Mantuitorul lumii.
 E o datorie sa ne amintim de cei care nu mai sunt, pentru ca viata este una, aceea de dupa moarte, adica viata vesnica si noi nu facem decat un popas pe pamant.
Sfantul Mitropolit al Olteniei, Teofan spune ca daca “Hristos a inviat, fiind inceput (al invierii) celor adormiti (I Corinteni 15:20), atunci vom invia si noi. Iar daca noi toti vom invia intr-o zi, atunci viata noastra are un sens. Ea nu se termina in tragedia mortii si in bezna mormantului".
Pentru multi slujba de Inviere reprezinta si o oportunitate de a se intalni cu cei cunoscuti, rude, familie sau cu prieteni, colegi, pe langa ascultarea Sfintei slujbe si luarea sfintelor pasti, care reprezinta bucatele de anafura sfintita.

taiseaturcanuaisiaca: :d
Alte întrebări interesante