Limba română, întrebare adresată de anamariaharalambie51, 8 ani în urmă

Buna ma poate ajuta si pe mine careva la lb romana ? Am nevoie de o scurta prezentare a fiecarui cronicar Grigore Urechie, Miron Costin si Ion Neculce. ​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de mama80
3

Răspuns:

Grigore Ureche, alături de Miron Costin şi Ion Neculce, întemeiază

genul epic, din care a evoluat romanul istoric de mai târziu.

Grigore Ureche este primul cronicar care isi imbraca opera in limba romaneasca si in acelsi timp ne da si un nou tip de cronica.

Despre viata lui nu s-au pastrat prea multe date, din ce se stie ca era fiul unui boier moldovean, nu se cunoaste cu precizie data nasterii ce crede ca s-a nascut in jurul anului 1590. Acesta a lasat o singura opera  care nu a ajuns la noi in forma originala ci intr-o forma interpretata.

Aceasta opera este " Cartea ce se cheama letopiset, ce intr-insa spune cursul anilor si descalecarea Tarii Moldovei si viata domnilor".

Miron Costin carturar distins din scoala unamista a Poloniei, se trage dintr-o veche familie de boieri moldoveni care se refugiaza pe la 1641 la curtea polona. Acesta se naste in anul 1633, isi face o parte din scoala in orasul Bar, apoi este inrolat in armata polona. In 1652 il gasim pe Miron Costin in Moldova, unde face misiuni diplomatice.

Dupa acesta au ramas doua lucrari:

"Letopisetul Tarii Moldovei de la Aron Voda si pana in 1661"

si o lucrare scurta

" De neamul moldovenilor"

Ion Neculce nu avem prea multe date despre el decat ca s-a nascut in 1672 si ca mama lui era Ecaterina Cantacuzino vara cu domitorul Tarii Romanesti Serban Cantacuzino si ca ramane orfan  de mic si crescut de o bunica cu care migreaza in Tara Romaneasca.

Dupa acesta ramane

Letopiseţul Ţării Moldovei — de la Dabija Vodă (1661) la Nicolae Mavrocordat (1743)

Explicație:


anamariaharalambie51: va mulțumesc frumos
mama80: cu placere
Alte întrebări interesante