Istorie, întrebare adresată de mmc, 9 ani în urmă

Buna ziua si la multi ani!...

Istorie cls. a IV-a.
Selecteaza, din lectura particulara, fragmente care il infatiseaza pe regele dacilor, Decebal.
si
Selecteaza fragmente care ilustreaza faptele unor zei in care credeau vechii greci, asa cum sunt prezentate in volumul "Legendele Olimpului", de Alexandru Mitru.
- Povesteste, in scris, o intaplare la care a participat unul dintre zeii greci.

MULTUMESC. SARBATORI FERICITE!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ilincastan
15
Am găsit despre Decebal.Scrie cam asa:Decebal a fost cel mai de seamă conducăt al dacilor, , după Burebista. El a întărit Dacia cu multe cetăți şi cu ostaşi vitezi.În altă poveste scrie asa:Decebal a fost o personalitate de istorie universală , ivită la sfârșitul veacului erei noastre.Se mai spune despre Decebal, regele dacilor, că a fost un bărbat puternic, vânjos, tare de virtute, atletic, înzestrat cu o voință de oţel, capabil să înfrunte orce efort fizic şi să îndure cea mai atroce durere morală.Impunător şi voinic, de-o bărbătescă frumusețe, ştia să lupte cu spada şi lancea, de jos şi de-a călare.Iscusit şi destoinic, priceput în conducerea oamenilor, fie prin poruncă hotărâtă şi aspră, fie cu blăndeţe şi dragoste, totdeauna cu județul cel mai drept, mai înțelept şi mai nepărtinitor. Dio Cassius scrie că Decebal, adversarul împăraților Domiţian şi Traian, a fost foarte priceput în planurile de război şi foarte hotărâre în înfăptuirea lor, ştiind să aleagă prilejul cel mai potrivit pentru a-l ataca pe duşman şi a se retrage la timp.Dibaci în a întinde curse, era un bun luptător şi se pricepea să folosească izbănda, dar să şi iasă cu bine dintr-o înfrângere. Nu era cu nimic mai prejos decât ncei mai vrednici dintre contemporanii lui.Ştia latina şi cunoştea multe din cultura şi civilizaţia romană, pe care le admira pentru înălțimea şi frumusețea lor. A izbutit să unifice iar statului Dac, ca pe vremea lui Burebista. I se dăduse chiar porecla"Zimbru adunătornde neamuri".A fost Decebal bun ocârmuitorde roade, admiral organizator, însufleţitor în ceasuri de grea cumpănă, iscusit diplomat şi mare comandant de oşti, ,în vremea greancând asupra Daciei s-a năpustit furtuna puterii Romane.Intre ani 80 şi 106e.n., Decebal a întruchipat toate năzuinţele poporul dac. Atăt.Sper să îți foe de folos.

mmc: din ce lectura sunt fragmentele/.
ilincastan: Unul e din Decebal, eroul Dacilor şi celălalt e din Decebal, Eroul Strămoșilor., Strămoşilor Eroilor Noştri.
Alte întrebări interesante