Limba română, întrebare adresată de mippa, 9 ani în urmă

Care sunt felurile verbului  ?    si  cand se folosesc?


kostelonofras: Când povestim despre verbe ne gândim în mod automat la acţiuni. Felul verbului poate fi predicativ sau nepredicativ. Adică, într-o propoziţie de orice fel, poate explica el singur sau nu acţiunea. Dacă reuşeşte şi nu are nevoie de un auxiliar este predicativ. Atunci când ai nevoie de un alt cuvânt apropiat, verbul este nepredicativ.
kostelonofras: De exemplu, în propoziţia: Merg la şcoală. verbul (a merge) este predicativ. În sintagma: Pentru a învăţa trebuie să fi perseverent (a învăţa- nepredicativ, a fi- predicativ).
kostelonofras: De regulă, verbele predicative sunt cele care aparţin modurilor: indicativ, imperativ, condiţional-optativ şi cel conjunctiv. Verbele nepredicative aparţin câmpului verbal: infinitiv, gerunziu, supin şi participiu.
lukkasitto: verbul poate fi predicativ(imp
lukkasitto: vrebul poate fi predicativ(mod indicativ,conjunctiv,conditional-optativ,imperativ) sau nepredicativ (mod infinitiv,gerunziu,participiu,supin)
kostelonofras: Exact. Sau auxilar când intră în componenţa altui verb. De exemplu, în structura: ,,Pentru a citi, trebuie să cunoşti cât de cât regulile.". Verbul mai poate fi şi copulativ (dincolo de orice aluzie), atunci când intră în componenţa predicatului nominal, împreună cu numele predicativ. Ex.: Ana este elevă (este- a fi=verb copulativ, elevă= nume predicativ).
lukkasitto: uite si cand se folosesc: indicativ-are toate timpurile,conjunctiv-incepe cu sa fac sa dreg sa...,conditional-optativ-as fi facut,imperativ-arata o porunca///infinitiv-a citi,gerunziu-mancand,participiu-facut,supin-de facut

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Antonya
8
Felurile verbului sunt :
- verb predicativ = singur alcatuieste un predicat verbal
- verb copulativ = cu ajutorul unui nume predicativ alcatuieste un predicat nominal; verbul copulativ= a fi
-verb auxiliar = ajuta la formarea unui predicat; verbele auxiliare = a fi, a avea si a vrea (exemplu de forme auxiliare : as, am, voi, vei, veti, vor, va, fi etc.)
Răspuns de lililoli
4
Verbul are moduri, nu feluri. Ele sunt de 2 feluri: PERSONALE (PREDICATIVE) si NEPERSONALE (NEPREDICATIVE).
Cele personale pot fi predicate si sunt de 4 feluri: MODUL INDICATIV (ex. scriu, mananca etc.), MODUL CONJUNCTIV (ex. sa mancam, sa scriu), MODUL CONDITIONAL-OPTATIV (ex. as vrea, ar dormi) si MODUL IMPERATIV (ex. mananca!, citeste!).
Cele nepersonale nu pot fi predicate si sunt de 4 feluri: MODUL INFINITIV (cel din dictionar ex. a manca, a crea), MODUL PARTICIPIU (ex. mancat, mers, citit), MODUL GERUNZIU (ex. mancand, creand, citind) si MODUL SUPIN (de mers, de mancat, la citit).
Alte întrebări interesante