Istorie, întrebare adresată de Danut01, 9 ani în urmă

Ce deosebire este intre revolutia franceza si revolutia in Imperiul Habsburgic?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de DMJ7
4
Fii atent, eu iti povestesc pe scurt aceste doua revolutii si deosebirile le obervi tu..
In Franta revolutia va izbucni in februarie 1848, cand regele Ludovic Filip va trimite trupe pentru a inabusi revolta manifestantilor din Paris. Spre deosebire de alte state revolutia va reusi sa inlature pentru o scurta perioada monarhia si sa proclame republica.
Guvernul, alcatuit din majoritatea categoriilor sociale, inclusiv muncitori, a trecut la adoptarea unei reforme sociale, dintre care formarea Atelierilor Nationale a dus la cresterea tensiunilor intre revolutionari deoarece categoriile sociale nemuncitoresti au protestat, considerandu-se neimplicati in actul guvernarii. Astfel, Atelierile Nationale au fost dizolvate iar protestele muncitorilor din vara aceluiasi an au fost inabusite de armata. In toamna, va fi adoptata o noua Constitutie prin care se reglementa noua forma a Frantei - Republica. In concluzie, Revolutia pasoptista din Franta a avut un rol social.

In Imperiul Habsburgic, din cauza multinationalismului, cancelarul Klemens von Metternich a impus un regim de cenzura in tot imperiul prin intermediul Politiei Secrete si a presei. De aceea, la 13 martie 1848 va izbucni la Viena o manifestatie antihabsburgica, care se va propaga in toate provinciile impreiului. Manifestantii vor patrunde in Palatul Regal de la Schonburg, ceea ce-l va determina pe Metternich sa paraseasca capitala. Revolutia va imbraca o alta forma, radicala, pentru ca in toate provinciile imperiului vor izbucni proteste care vizau iesirea provinciilor de sub domninatie austriaca si formarea unor popoare (asta se numeste in istorie <<Obiectiv National>>).

Ei, hai ca tot iti spun pana la urma. In Franta, caracterul revolutiei a fost unul social, ei isi doreau inlocuirea formei de guvernamant si ca toate clasele sociale (inclusiv cele nemuncitoresti) sa fie implicate in viata politica.
In Imperiul Habsburgic, amalgamul de natiuni prezent acolo dorea sa se separe de imperiul sa se formeze noi state. Doreau asadar autonomie si independenta (cum era cazul Ungariei, Italiei, Transilvaniei).
Alte întrebări interesante