Limba română, întrebare adresată de marynebuna, 9 ani în urmă

ce este o oera lirica?
cum se demonstreaza?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de afrumusica84
2
Genul liric este opera literara ,in care autorul isi transmite in mod direct ideile si sentimentele sale prin intermediul eului liric.
         Exemplu:Emoție de toamna de Nichita Stănescu 
     În opinia mea , Emoție de toamnă este un text liric ,deoarece trairilesi ideile  autorului sunt transmise in mod direct. Expresivitatea textului este accentuată de prezența limbajului si a punctuației expresive.Textul liric are de asemenea, o structură specifica.
      În primul rând, se remarcă mărcile specifice eului liric prin utilizarea persoanei I singular a pronumeluipersonal(axoperă-mi) si a verbelor la persoana I:mă apropii,tac ,etc.
      În al doilea rând ,limbajul poetic este expresiv, textul fiin o metaforă ce sugerează ideea că sentimentul de dragoste se poate spulbera ,ilustrare a efermității conditiei umane. Încă din începutul textului ,substantivele emoție și toamnă sunt utilizate cu sens figurat,anticipând starea de dezamăgire a eului liric generată de perisabilitatea iubirii. Chinul lăuntric duce însă la creare operei artistice : Și atunci mă apropii de pietre si tac,/iau cuvintele si le-nec în mare. Așafar creatia artistică este singura capabilă să transfigureze artistic realitatea ,ideea accentuată  de ultimele doua versuri:Suier luna și o răsar și o prefac /Într-o dragoste mare.
     În plus ,elementele de versificație: rima variată(Împerecheată-in strofa se șase versuri,ăncrucișată în strofa catren), iar măsura inegală a versurilor(între 7 si 15 silabe) conturează un ritm iambic.
      În concluzie ,Emoție de toamnă de Nichita Stănescu este o creație lirică,deoarece prin vocea eului liric ,autorul își exprimă diverse sentimente legate de condiția efemeră a iubirii.
   
Alte întrebări interesante