Ce importanță au lacurile amenajate pe râul Colentinei pentru populația orașului București??
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Lacurile amenajate pe raul Colentinei ``purifica`` aerul din jur si lasa locuitori sa se relaxseze.
Sper ca este ok. Spor!
Explicație:
Răspuns:
Lacurile formate pe cursul râului Colentina nu se confruntă cu probleme serioase de contaminare cu poluanți însă, chiar și după o scurtă analiză a unor parametri ai apei se poate observa prezența unor germeni patogeni, ceea ce denotă că apa a fost contaminată cu materii fecale de origine umană sau animală și arată necesitatea conectării la rețeaua de canalizare a unor cartiere mărginașe sau a unor localități mici din amonte. De asemenea, se poate observa depășirea valorilor maxime admise pentru cadmiu, cupru și plumb, metale grele ce pot fi un pericol la adresa sănătății umane dacă este consumată apa direct din râu sau dacă se consumă pește în mod excesiv, deoarece acestea tind să se acumuleze în țesuturile animale, ajungând în final în organismul uman.
În prezent, calitatea apei din salba de lacuri a râului Colentina este necorespunzătoare. Aceasta se datorează deversării direct în râul Colentina de către unitățile industriale și populație a apelor uzate rezultate în amonte de București:Buftea(industrie alimentară, industrie ușoara, populație, poluare constituită de aporturi de nutrienti), Crevedia (ferma de creștere a păsărilor, populație), Mogosoaia (industria cinematografică, populație). Pe de altă parte, fundul lacurilor de pe râul Colentina nu au mai fost dragate de peste 30 de ani, conducând la acumularea unor mari cantități de namol insalubru.
Lacul Herăstrău
Lacul Herăstrău este un lac antropic, situat în nordul orașului Bucuresti, amenajat pe raul Colentina, în zona unde acesta traversează intravilanul orașului, între Lacul Baneasa în amonte și Lacul Floreasca în aval.
Lungimea malurilor lacului Herăstrău este de 7.400 m, iar a insulelor de pe lac de 1.600 m. Nivelul normal de retenție (NNR) este de 79,50 m, suprafața la NNR este de 77 ha, lungimea este de 3,50 km iar volumul de apă de cca. 1,5 milioane mc.

Denumirea lacului Herăstrău vine de la forma populară a denumirii fierăstrăului; lângă heleșteul cumpărat de Stefan- Voda Cantacuzino se afla un fierăstrău de tăiat lemne pus în mișcare de râul Colentina. El s-a dovedit rentabil pentru moșie în fasonarea lemnului pentru construcțiile din Capitală.
Lacul a fost amenajat prin asanarea, între anii 1930-1935, a unei zone mlastinoase aflată pe atunci la marginea orașului. Are o suprafață de 74 hectare. Lacul este alimentat și face parte din raul Colentina. Este folosit pentru sport și pentru agrement.Malurile lacului sunt îndiguite pentru prevenirea inundatiilor. Înălțimea redusă a acestor diguri este contrabalansată de suprafața mare a lacului, asigurându-se, la nevoie, retenția unui volum mare de apă.Lacul Herăstrau are o suprafață de circa 74 ha, iar aleea ce înconjoara lacul are o lungime de 5,92 km. Lacul are un volum de 2.300.000 m³ de apă, un debit vehiculat de 2,5 m/s, o lungime de 2,8 km, lățimea între 50 - 1000 m și o adâncime de 1 la 5 m.
Ecluza Lacului Herăstrău a fost construită în perioada 1933-1936, în locul în care existase un baraj vechi, care deservea o moara.
Ecluza este amplasată pe malul stâng al Lacului Herăstrău și face legătura cu Lacul Floreasca. Alături de funcția de agrement, permițând călătoria cu vaporașul din lacul Herăstrău în lacul Floreasca și înapoi, ecluza va îndeplini și funcția de golire suplimentară a Lacului Herăstrău către Lacul Floreasca, atunci când ploile abundente ar duce la creșterea excesivă a nivelului apei și ar pune în pericol o zonă din București.