Geografie, întrebare adresată de antonelamitu6, 8 ani în urmă

Ce tip de masă de aer corespund fiecărei zone climatice a Americii de Sud​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de salisaialanji
1

Răspuns:

Formarea climei este influențată de principalii factori: localizarea geografică, configurația teritoriului, relieful, curenții oceanici, circulația atmosferică.

Localizare geografică între 12 ° N. SH. și 56 ° S. SH. determină nivelul ridicat de radiație solară aproape pe tot continentul, cu excepția sudului extrem. Continentul se încălzește bine. Presiunea aerului deasupra acestuia este întotdeauna mai mică decât peste oceanele din jur, din care alizeele și vânturile de vest aduc multă umezeală. Curenții caldi din Guyana și brazilian din largul coastei sporesc curgerea către continent. America de Sud este cel mai umed continent. Anzii servesc ca o barieră climatică importantă, izolând teritoriile vestice de influență, iar pe cele estice de Pacific. Coasta de vest a continentului (10 ° -30 ° S lat.) Primește precipitații incomparabil mai puține. Sudul extrem al continentului este afectat de vânturile de vest la latitudini temperate.

America de Sud este situată în șase:, două subecuatoriale, tropicale, subtropicale și temperate.

Centura ecuatorială acoperă întreaga câmpie amazoniană și versanții adiacenți ai Anzilor. Caracterizat printr-o temperatură uniformă ridicată a aerului (+26 ... + 28 ° C) și precipitații abundente pe tot parcursul anului (1500-2500 mm). Pe versanții Anzilor și pe coasta Pacificului, precipitațiile se ridică la 5000 mm pe an.

Alte întrebări interesante