Istorie, întrebare adresată de B00ol, 9 ani în urmă

Cine este Stefan cel Mare? Eseu, 15-20 randuri))

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de AndreeaCaitan
6
Se spune că Moldova nu a fost niciodată mai întinsă , mai bogată şi mai respectată ca în acele vremuri, în care faima domnitorului ei s-a răspândit chiar şi în apusul creştin si în răsăritul necredincios, stârnind admiraţia prietenilor şi respectul duşmanilor aşa cum îl descria Grigore Ureche în Letopiseţul ţării Moldovei, pe marele voievod :
Fost-au acest Ştefan Vodă om nu mare de statlucruri de războaie meşter, unde era nevoie însuşi se vâra că văzându-l ai săi să nu se îndepărteze şi pentru aceea războiul de nu biruia şi unde-l biruia alţii nu pierdea nădejdea că ştiindu-se căzut jos se ridica deasupra biruitorilor.
Ştefan cel Mare nu şi-a pus pecetea numai pe istoria unui popor, ci şi asupra unui continent care fără el ar fi avut mult de furcă cu turcii.
Cu toţii ştim că Ştefan cel Mare a fost fiul lui Bogdan al II-lea , ucis de Petru Aron în anul 1451. Ştefan fusese iniţial numit al treilea însă din tinereţe si-a revendicat dreptul la tron şi a reuşit să-l îndepărteze pe uzurpatorul şi ucigaşul tatălui său.
Chiar din tinereţe el a dat dovada de hotărâre şi curaj atunci când el a pornit spre Suceava în fruntea unei oştiri de peste 6000 de oameni, unii moldoveni, alţii munteni de-ai lui Vlad Tepes, şi l-a alungat din Moldova pe perfidul Petru Aron. 
Cu toate că a beneficiat de o primire triumfală care i-a fost făcută în cetatea Sucevei, şi cu toate că a fost uns ca Domn de către Mitropolitul Teoctist nu au marcat din punctul lui de vedere soluţionarea problemei Petru Aron .
Toate popoarele au câte un bărbat în care au personificat idealul virtuţilor şi însuşirilor ce ar dori să găsească în domnitorul lor numele şi faptele acestor bărbaţi îndumnezeiti ce fac fală, cum s-ar spune o proprietate naţională şi din neam în neam, din veac în veac, aureola de slavă ce-i încoanjură creşte şi se sporeşte mai mult şi tot ce este mare, frumos, eroic se atribuie geniului şi braţului lor. 
Un asemene bărbat a avut şi Moldavia; şi acesta este Ştefan cel Mare. Niciun domn, înaintea sau în urma lui, n-a ajuns la vânta şi celebritatea sa; niciunul nu şi-a păstrat între moldoveni şi pot zice între români un nume aşa de drag, aşa de curat, aşa de popular ca al lui; încă astazi aproape de trei veacuri şi jumatăte după moartea sa, Ştefan cel Mare este idealul poporului nostru el personifică patriotismul, vitejia, dreptatea, bunătatea, în şfărşit toate însuşirile unui mare domn, a unui geniu scutitor. Numele său nu mai puţin răsună astăzi decât în frumoasele timpuri când steagurile sale fâlfâiau falnic din vărful Carpaţilor până la ţărmurile Dunării şi ale Mării Negre; încă astăzi pe înaltul munţilor şi în adâncul văilor, în oraşe şi în sate, în palaturi şi în bordeie, pretutindeni numele său se pomeneşte cu mândrie şi recunoştinţă de tot acela ce se zice român. Locuitorul ce nu ştie rugăciunea duminicii, îţi va spune toate isprăvile sale şi ce este mai mult, va atribui lui tot ce-i pare curios, mare, vitejesc şi chiar neînţeles în pământul nostru. Orice cetate, orice zid, orice val, orice sunt întreabă-l cine le-a făcut, el îţi va răspunde: Şefan cel Mare!

soareloredana82: stefan cel mare a fost domnitorul moldovei
Alte întrebări interesante