Comentează textul de mai jos, în minimum 50 de cuvinte, evidenţiind relația dintre ideea poetică și mijloacele artistice.
Pe drumul său fiecare,
ne-am duce în veci undeva.
Ne-am duce-mpreună, mereu, amândoi.
Dar drumul norilor e prea mare
în lumea noastră – pentru noi.
Lucruri suntem printre lucruri. Aproape suflete
suntem, noi doi, prin soartă asemenea tuturor.
Lucruri suntem ce poartă în ele gânduri ca
pietrele, uneori stele, și totdeauna un dor.
Lucian Blaga, Lucruri suntem
Răspunsuri la întrebare
Pentru a comenta textul liric Lucruri suntem de Lucian Blaga, evidențiind relația dintre ideea poetică și mijloacele artistice putem proceda astfel:
- citim cu atenție textul de mai multe ori, pentru a ne putea face o idee clară asupra unor aspecte precum: care sunt gândurile, ideile sau trăirile autorului;
- identificăm tema poeziei Lucruri suntem de Lucian Blaga;
- identificăm ideea centrală a textului liric;
- identificăm și analizăm mijloacele artistice (figuri de stil, imagini artistice etc.);
- realizăm comenariul textului.
Poezia Lucruri suntem, scrisă de Lucian Blaga este un text liric în care se exprimă, în mod direct, raportul dintre sentimentele autorului în legătură cu iubirea și trecerea ireversibilă a timpului. O parte din motivele literare care conturează această temă sunt: destinul, sufletul, lumea sau cuplul de îndrăgostiți.
Discursul liric este unul confesiv, prezența eului liric, aflat într-o ipostază contemplativă, fiind marcată prin verbe precum „ne-am duce”, „suntem” și pronume la persoana I plural. Sentimentele care se degajă din text sunt de regret. Eul liric conștientizează imposibilitatea iubirii eterne, așa cum reiese din versurile “Ne-am duce-mpreună, mereu, amândoi. / Dar drumul norilor e prea mare.”
Întreaga poezie este dominată de expresivitate, care este realizată prin intermediul figurilor de stil și a imaginilor artistice. Poezia debutează cu reluarea titului în primul vers, cu scopul de a intensifica ideea de comun și banal prin care este definită esența ființei umane. Ideea de efemeritate a vieții este accentuată prin intermediul repetiției cuvântului „lucruri” iar ideea că oamenii sunt alcătuiți mai întâi din materie, apoi din suflet este sugerată de inversiunea din versul „Aproape suflete suntem, noi doi”. Eul liric își exprimă dorința de a fi împreună cu iubita prin sintagma „ne-am duce”, însă conjuncția adversativă „dar” ilustrează timpul neiertător care îi separă pe cei doi îndrăgostiți.
Abordând o prozodie modernă, conturată prin tehnica ingambamentului, rimă albă și ritm trohaic, Blaga folosește la nivel stilistic figuri de stil precum: comparații „gânduri ca pietrele”, „noi doi, prin soarta asemenea tuturor” și metafore „drumul norilor”,“Lucruri suntem ce poarta in ele [...] uneori stele”care au rolul de a accentua expresivitatea artistică a textului liric.
Ne amintim:
Ideea poetică reprezintă mesajul central expus de eul liric (ideea în jurul căreia este realizat textul liric).
Mijloacele artistice, care au rolul de a contura mai bine mesajul poetic sunt:
- figurile de stil
- imaginile artistice
Mai multe informații despre mijloace artistice aici: https://brainly.ro/tema/5528353
#BAC2022