Limba română, întrebare adresată de MariusTNT9960, 8 ani în urmă

Redactează un text de minimum 150 de cuvinte, în care să argumentezi dacă omenia este condiționată sau nu de experiență, raportându-te atât la informațiile din fragmentul extras din volumul O retrospectivă de Ion Th. Ilea, cât și la experiența personală sau culturală.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de MonicaN
23

Pentru a scrie un text în care să argumentăm dacă omenia este condiționată sau nu de experiență este foarte important să realizăm un plan de la care să pornim.

1. Citim cu atenție fragmentul extras din volumul O retrospectivă de Ion Th. Ilea;

2. Facem o scurtă analiză a ideilor care apar în text;

3. Definim în introducere conceptul de omenie și formulăm o opinie/teză/ipoteză/premisă  față de problematica pusă în discuție și menţionăm poziția pe care o avem față de ipoteza/teza/premisa formulată:

  • suntem de acord că omenia este condiționată de experiență;
  • nu suntem de acord că omenia este condiționată de experiență.

4. Enunțăm și dezvoltăm în cadrul cuprinsului cel puțin două argumente adecvate opiniei formulate, raportându-ne atât informațiile din fragmentul extras din volumul O retrospectivă de Ion Th. Ilea, cât și la experiența personală sau culturală;

  • primul paragraf trebuie să conțină primul argument introdus prin conectorii în argumentare potriviți (conectori de premisă) și un exemplu din text sau experiența personală:
  • al doilea paragraf trebuie să conțină al doilea argument introdus printr-un alt conector de premisă;

5. În încheiere formulăm o concluzie care va fi introdusă printr-un conector de concluzie (în concluzie, prin urmare, așadar, ca atare, în consecință etc.)

Spre exemplu textul ar putea avea această structură dacă considerăm că omenia este condiționată de experiență:

Omenia descrie capacitatea unei persoane de a oferi celor din jur ajutor, respect, ospitalitate, toleranță, iertare sau dragoste. Este un complex de calități alese, care în opinia mea este condiționat de experiențele fiecărei persoane în parte.  

În primul rând orice persoană poate fi înzestrată de la natură cu o doză mai mare sau mai redusă de omenie, această trăsătură fiind definitorie pentru conviețuirea într-o societate armonioasă și pentru progresul acesteia dar și pentru evoluția personală a fiecăruia dintre noi. Cu toate acestea, omenia este o trăsătură de caracter care poate fi dobândită și în urma acumulării unor experiențe individuale și din dorința de autodepășire.

În al doilea rând omenia pe care un individ o manifestă față de semenii săi, depinde într-o mai mică sau mai mare măsură de nivelul său de educație și disponibilitatea de a avea un comportament amabil, atent sau de a manifesta solidaritate față de cei din jur. Un exemplu în acest sens ne oferă scriitorul Camil Petrescu, care conform fragmentului extras din volumul O retrospectivă de Ion Th. Ilea manifestă extrem de multă amabilitate și empatie prin gestul de a-și ajuta un confrate „zdrențăros și chinuit de foame și frig”, cumpărându-i medicamente și ajutându-l să revină la viața sa normală. Aceste fapte se datorează cu siguranță experienței sale vaste, a educației și a unor virtuți erudite, Camil Petrescu fiind unul dintre scriitorii români înzestrați cu o personalitate multilaterală, care s-a manifestat în cele mai variate direcții ale culturii naționale.  

În concluzie, valorificând argumentele prezentate, putem afirma că, omenia este o trăsătură de caracter puternic condiționată de experiențele individuale, de dorința de autodepășire, de gradul de educație și disponibilitatea fiecăruia dintre noi de a manifesta un comportament blând, înțelegător și respectuos.

Ne amintim:

Atunci când scriem un text argumentativ trebuie să:

1. UTILZĂM corect conectorii în argumentare:

  • conectorii de premisă: în primul rând, în al doilea rând, pentru început, pe de o parte, pe de altă parte,  în opinia mea, părerea mea, conform,  etc.
  • conectorii de susținere: din această cauză, în acest fel, în ceea ce privește, de asemenea, deoarece, spre exemplu etc.
  • conectorii de concluzie: în concluzie, astfel, așadar, prin urmare, în consecință, ca atare etc.

2. RESPECTĂM toate regulile care țin de:

  • corectitudinea gramaticală;
  • normele de ortografie și punctuație;
  • așezarea în pagină;
  • numărul minim de cuvinte impus etc.

Mai multe despre cum se scrie un text argumentativ aici: https://brainly.ro/tema/2684356

Succes și spor la teme!

#BAC2022

Alte întrebări interesante