Matematică, întrebare adresată de Iuliaiuliua7619, 8 ani în urmă

Comentează textul de mai jos, în minimum 50 de cuvinte, evidențiind relația dintre ideea poetică și mijloacele artistice. Pe-ascuns de ea, cu întristări tăcute, În pomul dragostei, să nu mă vadă, Cu fir de gând, cu bucurii trecute, Cos frunzele iubirii să nu cadă. Iubita mea, prin anii care zboară, Prin zilele care se duc arzând, Nu va cunoaște c-a trecut de vară De n-o să vadă frunzele căzând. Virgil Carianopol, Pe-ascuns

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de MonicaN
5

În textul liric Pe-ascuns, care aparține lui Virgil Carianopol, scriitor de factură avangardistă dar și tradiționalistă și neoclasică sunt exprimate în mod direct sentimentele poetului în legătură cu două teme fundamentale ale literaturii: iubirea și trecerea ireversibilă a timpului.

Poetul realizează un discurs liric confesiv în care eul liric, care se află într-o ipostază meditativă, își manifestă dorința de a opri timpul în loc, pentru a se bucura cât mai mult timp de ființa iubită. Sentimentele transmise sunt de melancolie și regret, dar și de optimism. Prin sintagma „cos frunzele iubirii” eul liric acționează pentru a menține viu sentimentul de dragoste. Verbele la persoana I precum "cos" sau pronumele "mă" marchează prezența eului liric.

În ceea ce privește structura textului liric, acesta este alcătuit din două catrene cu rimă încrucișată. Întreaga poezie este dominată de expresivitate, care este realizată prin intermediul figurilor de stil precum metafore „cos frunzele iubirii să nu cadă”, epitete „întristăti tăcute” și a imaginilor artistice remarcabile.

Ne amintim:

Putem organiza răspunsul prin care comentăm textul și evidențiem relația dintre ideea poetică și mijloacele artistice din textul liric Pe-ascuns de Virgil Carianopol astfel:

  1. identificăm tema textului Pe-ascuns de Virgil Carianopol;
  2. identificăm ipostaza eului liric și realizăm o descriere generală a poeziei
  3. identificăm mijloacele artistice: figurile de stil și imaginile poetice prin intermediul cărora se exprimă autorul.

Ideea poetică reprezintă mesajul central al textului (ideea în jurul căreia este realizat textul liric)

Mijloacele artistice sunt totalitatea mecanismelor utilizate în consolidarea temei și a ideii poetice centrale precum:

  • figuri de stil
  • imaginile artistice

Mai multe informații despre ideea poetică și mijloacele artistice aici: https://brainly.ro/tema/2458490

#BAC2022

Alte întrebări interesante