Istorie, întrebare adresată de Alexa2135, 9 ani în urmă

Compara lupta de emancipare a romanilor din transilvania si bucovina cu cea din basarabia

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de mariialexandrap516e1
41
La inceputul sec. XIX, romanii de pretutindeni, indiferent ca erau locuitori ai Transilvaniei, Bucovinei, Basarabiei, Tarii Romanesti sau Moldovei, toti isi doreau atingerea aceluiasi scop, eliberarea nationala si unificarea statelor romane intr-unul singur.

Lupta de eliberare nationala in Transilvania:
 Romanii din Transilvania se aflau sub suveranitatea Imperiului Habzburgic. In anul 1791, acestia trimit imparatului de la Viena, cel mai important document de eliberare nationala: Supplex Libellus Valachorum - Memoriu de cereri romanesti. Aproape pe tot parcursul Evului Mediu, romanii din Transilvania au fost supusi la presiuni in timpul suveranitatii Imperiului Otoman cat si in timpul suveranitatii I.Habzburgic, ulterior Austro-Ungar. Cu toate ca erau cea mai numeroasa populatie din Transilvania, natiuniile privilegiate (maghiari, sasi, secui) + clerul catolic, erau la conducere. Desi documentul elaborat si trimis prin Scoala Ardeleana (= curent iluminist, reprezentati: Petru Maior, Gh. Sincai, Ion Budai-Deleanu, Samuil Micu), acesta a constituit prima actiune pentru preluarea initiativei de atingere a scopului de eliberare.

Revolutia de la 1848 a insemnat preluarea initiativei romanilor din toate statele medievale romane. Desi proiectele revolutionare s-au elaborat separat, revolutionarii au colaborat intre ei, scopurile lor fiind aceleasi:
- Egalitatea in drepturi si obtinerea liberatilor cetatenilor (+ egalitatea in drepturi a romanilor din Transilvania cu starile - natiunile - privilegiate).
- Unificarea romanilor intr-un singur stat.
- Autonomia si independenta
- Desfintarea iobagiei

In Transilvania, proiectul revolutionar care a luat amploare s-a numit "Petitia nationala", elaborata de romani cu nume mari precum Avram Iancu, prezentata la Marea Adunare de la Blaj. Aceasta a fost insa invinsa de catre armata Imperiului Habzburgic si respinsa de catre imparatul de la Viena.

Contopirea Transilvaniei cu Romania s-a produs la 1 decembrie 1918 dupa ce, la Alba Iulia, se organizase Marea Adunare Nationala, la care au fost prezenti 100.000 de cetateni si 1228 de delegati. Cu totii au votat si au cazut de acord asupra unificarii cu Romania. Odata ce actele unificarii au ajuns pe biroul regelui Ferdinand I, acesta a sanctionat (si-a dat acordul) actul, iar modificarea granitelor a fost acceptata la Congresul de Pace de la Paris (1918-1919) si legitimizata prin Constitutia de la 1923.

Lupta de eliberare nationala din Basarabia:

Aici am sa recunosc ca nu cunosc foarte multe detalii. Tot ceea ce stiu se leaga de unificarea cu Romania de la 1918, formarea Romaniei Mari.

Odata cu finalul celui de Al Doilea Razboi Mondial, romanii din Basarabia au cazut de acord in ceea ce priveste unificarea cu Romania. Aceasta decizie a fost luata de catre organul de conducere al tarii numit Sfatul Tarii (Chisinau). In replica, Rusia a rupt legaturile diplomatice cu Romania si a confiscat tezaurul tarii. Figuri istorice przente: Ioan Isculet.

Nu reprezinta chiar detalii despre lupta de eliberare nationala din Basarabia (1905-1918), insa atat stiu, restul as putea sa iti ofer dupa Google, dar asta poti sa faci si singur. Multa bafta la tema ta si sper ca te-am ajutat si ca ai invatat ceva! Spor!

Alexa2135: Mersi
Alte întrebări interesante