cum a descoperit robert peary polul nord (urgent)
marcubyank:
eu nu mai pot raspunde
Răspunsuri la întrebare
Răspuns de
3
Sper ca aici sa găsești ce ai nevoie :
Istoria atingerii Polului Nord geografic a fost marcată de diferite controverse, deoarece mai multe echipe de expediţionari au pretins că ar fi realizat această performanţă.
Astăzi se consideră că primul om care a pus piciorul la Polul Nord a fost Robert Edwin Peary, care a condus expediţia, împreună cu asistentul său Matthew Henson şi cu patru eschimoşi, în luna aprilie a anului 1909. Dar nu este sigur sută la sută că ei ar fi realizat această performanţă, indiciile fiind insuficiente.
Exploratorul american Frederick Cook a pretins că de fapt el ar fi atins primul Polul Nord, cu un an înaintea lui Peary şi Henson. Însă dovezile acestui fapt nu au fost concludente. Alţi doi savanţi, de această dată cu ajutorul unui dirijabil, au reuşit cu certitudine să ajungă la Pol. Este vorba de expediţia din anul 1926 a lui Roald Amundsen şi Lincoln Ellsworth. La sărbătorirea a 60 de ani de la expediţia lui Peary şi Heanson, exploratorul britanic Wally Herbert a reuşit să atingă Polul de unul singur, doar cu ajutorul saniei trase de câini.
Spre deosebire de Polul Sud, aflat pe continentul Antarctida, Polul Nord nu este pe uscat, ci doar pe calota glaciară, care pluteşte în misteriosul Ocean Arctic, despre care până nu de mult nu se ştiau foarte multe, căci americanii şi ruşii ţineau la secret multe informaţii de ordin ştiinţific, zona fiind importantă şi pentru unii, şi pentru alţii din punct de vedere militar.
Polul Nord este de mai multe feluri: geografic, magnetic, geomagnetic şi inaccesibil. Prin polul geografic se înţelege cel aflat pe axa de rotaţie a Pământului, într-un loc de pe calota glaciară unde oceanul are o adâncime de peste 4.000 de metri.
Polul Nord magnetic este stabilit cu ajutorul busolei, el nefiind un punct fix. Acolo se întâlnesc liniile câmpului magnetic, şi acest pol migrează cu circa 40 de kilometri pe an, în direcţia nord-vest. Descoperirea polului magnetic s-a făcut în anul 1831, de către exploratorul britanic James Clark Ross, polul magnetic aflându-se pe atunci în peninsula canadiană Boothia.
Polul geomagnetic este determinat prin calcule de către geofizicieni şi se află într-o poziţie medie faţă de polul geografic şi cel magnetic.
Polul Nord inaccesibil este un punct aflat la distanţa cea mai mare de ţărmuri, fiind situat la 660 de kilometri distanţă de polul geografic.
Pe fondul încălzirii globale, topirea gheţarilor de la Polul Nord este o chestiune serioasă. Chiar în acest an, o staţie rusească de cercetări polare a fost în pericol, din cauza fisurilor apărute în banchiză, şi au fost făcute planuri pentru evacuarea ei.
Porţiuni întregi care în urmă cu ani de zile erau acoperite de gheţuri acum s-au transformat în lacuri. În vara anului 2012, zăpada a atins un minim istoric, din cauza temperaturii, care era cu câteva grade peste media normală.
Primul român ajuns la Polul Nord a fost savantul băcăuan Teodor Negoiţă (1947-2011), el ajungând acolo în anul 1995. Savantul şi-a îndreptat după aceea atenţia către Polul Sud, unde a creat şi condus prima staţie românească de la Polul Sud, numită Low-Racoviţă, inaugurată în anul 2006, aceasta fiind cedată nouă de către Divizia Antarctică Australiană.
Românul a călătorit sute de kilometri pe schiuri, prin Groenlanda şi arhipelagul Spitsbergen, a format pentru activităţi expediţionare de echipă numeroşi specialişti din domenii diverse - geografi, geologi, ingineri, medici, biologi - şi a creat în anul 1994 Institutul Român de Cercetări Polare, institut privat destinat strângerii de fonduri pentru expediţiile ştiinţifice româneşti.
Alte întrebări interesante
Matematică,
8 ani în urmă
Matematică,
8 ani în urmă
Limba română,
8 ani în urmă
Matematică,
9 ani în urmă
Biologie,
9 ani în urmă
Limba română,
9 ani în urmă
Limba română,
9 ani în urmă