Limba română, întrebare adresată de battleback101, 8 ani în urmă

Cum aflu ce cuvinte au diftong descent și ce cuvinte au diftong ascendent. Țin minte că era ceva legat de genul substantivului. Cele la feminin aveau diftong descendent (Văii, femeii), iar cele masculine diftong descendent (copiii, padurii). Am găsit la o grilă care explica de ce cuvantul ciocoii are un diftong ascendent. Explicația era că ultimul i este vocală pentru că este articol, iar cuvantul copii are un diftong descendent pentru că ultimul i nu este articol, dar nu cred că e corect. Ceva idei?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de raduweisz
0

Diftongul e format dintr-o vocala si o semivocala. Depinde cum sunt pozitionate.

Daca ordinea e vocala-semivocala, diftongul e descendent. Vocala e mereu pronuntata mai puternic, chiar daca nu primeste accent, iar semivocala, mai slab. Astfel, se percepe un fel de coborare, de la inalt la jos. Ca exemple, paine (a vocala, i semivocala), sau, maine, dansau, etc

Daca ordinea e semivocala-vocala, e ascendent (intonatia pare ,,sa urce"), cum e in iarba, piesa, soarta, baiat, etc


battleback101: Știu asta. Ce nu înțeleg e cum îmi dau seama daca e diftong ascendent sau descent la cuvintele articulate cu i la final, ex:femeii, văii, copiii, pomii. Cum îmi dau seama pentru că nu poți să accentuezi în vorbire vreunul dintre cei doi i pentru că se aud la fel. Eu știam că cele la feminin au diftong descendent (Văii, femeii), iar cele masculine diftong descendent (copiii, padurii), dar nu știu dacă e adevărat și nici nu știu cum să mă verific.
Alte întrebări interesante