Limba română, întrebare adresată de bibyy15, 9 ani în urmă

Cum explicati ca, in afara numelui planetei Ahra si al tinerei Riluri ,personajele si locurile din povestire nu au nume ?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Farben
7

* Cerință:

 Cum explicați că în afara numelui planetei Ahra și al tinerei Riluri, personajele și locurile din povestire nu au nume?

* Răspuns:

  •   În textul "Planeta celor doi sori" de Horia Aramă, au loc evenimente marcante. Fiind o planetă misterioasă, pe care naratorul-personaj o explorează, aceasta capătă un nume: Ahra. Dobândirea unui nume marchează importanța ei și a evenimentelor care au loc acolo. Locuitorii se disting, fiind capabili să nu doarmă datorită celor doi creieri - unul pe timp de zi și altul pe timp de noapte.

  •   De asemenea, singurul personaj care are un nume în povestire este tânăra Riluri, care îl primește chiar de la naratorul-personaj. Acest aspect conturează importanța ei, fiind un personaj aflat în antiteză cu propriile manifestări, la început, pe timp de zi, fiind prietenoasă, deosebită, caldă, arătându-i naratorului personaj locurile planetei, astfel, oferindu-i liniște acestuia, ca mai apoi, noaptea, să capete o figură violentă, agresivă și dramatică, oferindu-i naratorului doar șoc și groază în suflet.

    * Secvențe:

         ➤ RILURI ZIUA

  • "A fost o zi de basm. Riluri – aşa i-am spus, fără să ştiu de ce – m-a condus pe bulevardele cu fântâni arteziene, m-a însoţit în parcurile savant întocmite, dezvăluindu-mi sensurile ascunse în linii şi forme."

        ➤ RILURI NOAPTEA

  • "Și atunci am văzut-o pe Riluri. Dar era ea sau o furie dezlănțuită? A trebuit să mă apropii ca să mă conving, iar pentru a izbuti m-am văzut obligat să folosesc pumnii, ca un ahrian veritabil. (...) Riluri dansa. Ce alt cuvânt ar putea să redea înlănțuirea de mișcări gratuite în care se pierdea de una singură ca într-o beție? Dansând, flutura o eșarfă ca focul. Chipul candid, expresia directă pieriseră fără urmă. Cu părul sălbatic și ochii răi, părea sa zgârie numai cu privirea."

Alte întrebări interesante