Istorie, întrebare adresată de suntpuliput, 8 ani în urmă


DE CE CONSTANTIN CEL MARE A MUTAT
CAPITALA LA CONSTANTINOPOL?​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de vladutpopa103
3

Răspuns:Gaius Flavius Valerius Aurelius Constantinus (n. 27 februarie 274 d.Hr.,[1] Naissus, Imperiul Roman[1] – d. 22 mai 337 d.Hr., Nicomedia, Imperiul Roman de Răsărit), cunoscut sub numele Constantin cel Mare (greacă: Κωνσταντῖνος ὁ Μέγας) sau Constantin I, a fost Împărat Roman între 306 și 337. Din 324, el a condus ca împărat unic.

Numele sale de referință sunt: Imperator, Caesar, Flauius ,Valerius, Aurelius,Constantinus, Pius ,Felix ,Inuictus, Augustus, Germanicus Maximus, Sarmaticus Maximus, Gothicus Maximus, Medicus Maximus, Britannicus Maximus, Arabicus Maximus, Adiabenicus Maximus, Persicus Maximus, Armeniacus Maximus, Carpicus Maximus.

Împăratul Constantin I a dus o politică militară, religioasă și economică profund reformatoare, care i-a permis să reunească sub unica sa autoritate un Imperiu Roman slăbit și divizat. S-a debarasat de împărații Maxentius în 312 (Bătălia de la Podul Milvius) și Licinius în 324 (bătălia de la Adrianopole). Domnia sa a văzut stabilirea libertății religioase individuale, care a pus capăt persecuțiilor creștinilor (Edictul de la Milano, 313).

 

imi dai coronita te rog

Răspuns de daniauifalusi
1

Răspuns:

Constantin a luat hotărârea de a restaura Byzantionul și de a face din el capitala imperiului. În noiembrie 324, a stabilit în mod oficial hotarele noului său oraș, mutându-le cu circa 4 km în afară și mărind cam de 4 ori suprafața sa. Noul oraș a devenit un centru al creștinismului, reședința unui patriarh, comparabil ca dimensiuni cu Roma, Alexandria sau Ierusalimul. „Noua Romă” a moștenit instituțiile politice ale vechii Rome, dar și tradiții culturale ale Răsăritului grec.

La 11 mai 330 are loc inaugurarea oficială a Constantinopolului ca noua capitală a Imperiului Roman. Festivitățile au durat 40 de zile și s-au desfășurat pe hipodrom. Monedele bătute în acel an anunțau lumii evenimentul.

(sper ca te-am ajutat)

Alte întrebări interesante