Limba română, întrebare adresată de Rafaela176, 8 ani în urmă

Delimitaţi pe episoade distincte acţiunea din Povestea
lui Harap-Alb de Ion Creangă. Aveţi în vedere, în acest sens,
următoarele părţi ale naraţiunii:
proba curajului celor trei feciori de împărat şi plecarea celui
mai mic dintre frați spre împărăţia unchiului său; întâlnirea cu
Spânul; sosirea la curtea lui Verde-Împărat; • episodul cu
sălăţile din grădina ursului; confruntarea cu cerbul înstelat;
• plecarea spre împărăţia lui Roş-Împărat; • întâlnirea cu cei
cinci năzdrăvani; supunerea eroului la cele şase probe şi
cucerirea fetei de împărat; reîntoarcerea la Verde-Impărat;
pedepsirea vicleanului trădător; nunta celor doi tineri.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de alexandradragomir79
1

Răspuns:

pe fata omului Roș, aflată la o altă margine de lume și cunoscută ca fiind o mare vrăjitoare. Astfel, Harap Alb pleacă spre împărăția Omul Roș, iar în drumul său spre acesta, Harap Alb face mai multe fapte bune. Prima dată, fiind nevoit să treacă peste o nuntă de furnici pentru a-și continua drumul, acesta hotărăște să ocolească podul pe care erau furnicile, iar mai apoi, ajută un roi de albine cărora le-a construit un loc în care să locuiască. Ca și consecință a faptelor sale, Harap Alb primește de la furnici și de la crăiasa albinelor câte o aripă fermecată, care aveau să îi fie de ajutor în drumul său spre Omul Roș.

Continuându-și drumul spre îndepărtatul tărâm, Harap Alb întâlnește rând pe rând cinci făpturi ciudate care se oferă să îl însoțească și să-l ajute să ajungă la destinație cu bine. Numele acestor făpturi sunt sugestive pentru modurile în care ar putea să îl ferească de rele: Gerilă, Setilă, Ochilă, Flămânzilă și Păsări-Lăți-Lungilă. Cu ajutorul acestora Harap Alb trece de încercări grele pe care i le-a scos drumul în cale, astfel că ajunge la Omul Roș. La rându-i, Omul Roș, de asemenea îl supune la o serie de probe dificile, pe care de asemenea le depășește, iar într-un final reușește să plece spre împărăția lui Verde-Împărat cu fata Omului Roș.

Pe drum, Harap Alb și fata omului Roș prin drag unul de celălalt, iar de-ndată ce ajung la împărăție, fata dezvăluie adevărata identitate al lui Harap Alb, iar Spânul, nervos că a fost trădat de către acesta, se repede și îi taie capul. La rândul său, Spânul este ucis de către calul lui Harap Alb, care îl azvârle pe Spân din înaltul cerurilor.

În cele din urmă, fata Împăratului Roș îl readuce la viață pe Harap Alb cu apa moartă și apa vie, pe care Harap Alb le obținuse în încercarea de a primi binecuvântarea de a lua fata cu el . Astfel, Harap Alb se trezește și se căsătorește cu fata Împăratului, totodată primind binecuvântare și împărăția lui Verde-Împărat.


Rafaela176: mersi
Alte întrebări interesante