Limba română, întrebare adresată de alerostas20, 8 ani în urmă

DEMONSTRAȚI că nuvela Popa Tanda este o narațiune
minimum 13 rânduri
vă roooggg mult am nevoie
dau coroană
VĂ ROG​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de adrian1234dragomir
1

Dupa parerea mea, textul "Popa Tanda", de Ioan Slavici este o nuvela deoarece gandurile, sentimentele si ideile sunt transmise in mod indirect, prin intermediul personajelor si al actiunii.

      In primul rand, intalnim doua tipuri de personaje: personajul principal este preotul Trandafir, iar cele colective sunt locuitorii satului Saraceni. In centrul nuvelei se afla preotul Trandafir. Destinul acestui personaj este prezentat de un narator omiscient care il surprinde din tinerete pana la batranete. Actiunea se desfasoara pe un fir epic. Intalnim cativa indici spatio-temporali:"Butucani", "pe Valea Seaca", "Saraceni", "vrun an", "sambata". Naratorul face un scurt portret la inceputul nuvelei, precizand in mod ironic calitatea cea mai de pret a dascalului: "prea spune omului verde-n fata".

      In al doilea rand, modul principal de expunere prezent in text este naratiunea, imbinata cu descrierea si dialogul. De-a lungul nuvelei, preotul Trandafir incearca sa-i schimbe pe satenii din Saraceni apeland la diverse strategii. Aceste strategii nu au efectul asteptat, ci dimpotriva satenii il poreclesc "Popa Tanda". Intr-un final, preotul hotaraste sa faca ceva vazand ca situatia sa este din ce in ce mai proasta. Acesta se ocupa de propria gospodarie, repara casa si gardul, ba chiar merge in targ sa vanda lese. In final, portretul preotului este conturat diferit, acesta ajunge sa aiba nepoti si sa fie numit de sateni "Omul lui Dumnezeu".

      In concluzie, nuvela are in centru destinul unui preot care este supus unor grele incercari din care reuseste sa iasa cu bine.

Citește mai multe pe Brainly.ro - https://brainly.ro/tema/1704680#readmore


adrian1234dragomir: nu conteaza aia cu citeste mai multe pls
Alte întrebări interesante