Limba română, întrebare adresată de anca1234, 9 ani în urmă

Demonstratia la Textul Martisor de Ion Pillat ca este o opera lirica .

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Ciufix
6
       În opinia mea, ,, Mărţişor" de Ion Pillat este un text liric, deoarece trăirile şi ideile autorului sunt transmise în mod direct. Expresivitatea textului este accentuată de prezenţă limbajului şi a punctuaţiei expresive. Textul liric are, de asemenea, o structură specifică.
       În primul rând, se remarcă mărcile specifice eului liric încă din incipitul textului, utilizarea pronumelui personal la persoana I plural şi a II-a singular : ,,noi, te".  Limbajul poetic este expresiv, titlul fiind în deplină legătură cu mesajul textului, anunţând sosirea primăverii. Primăvara începând cu luna martie care mai este numită şi mărţişor.
        În al doilea rând, poetul îşi dă seama de venirea anotimpului mult aşteptat. Aşadar, creaţia artistică este singura capabilă să transfigureze artistic realitatea, idee accentuată de ultimele două versuri : ,,Pe barza ce se duce pe Argeş tot în sus, / Pe-adâncul rost al vieţii la care te-ai supus". În plus, elementele de versificaţie : rima este împerecheată şi ritm trohaic fiind în concordanţă cu sentimentele transmise de autor.
         În concluzie, ,, Mărţişor" de Ion Pillat este o creaţie lirică, deoarece prin ,,vocea" eului liric, poetul îşi exprimă diverse sentimente legate de condiţia efemeră  a iubirii faţă de natură.
Alte întrebări interesante