Digestia participă la realizarea funcţiilor de nutriţie ale organismului uman. a) Caracterizați o boală a sistemului digestiv, precizând: denumirea bolii, o cauză, o manifestare, o modalitate de prevenire. b) Explicaţi în ce constă absorbţia intestinală a lipidelor. c) Alcătuiţi un minieseu intitulat „Transformări fizico-chimice ale alimentelor la nivelul cavității bucale", folosind informaţia ştiinţifică adecvată. În acest scop, respectaţi următoarele etape: - enumerarea a şase noţiuni specifice acestei teme; - construirea, cu ajutorul acestora, a unui text coerent, format din maximum trei-patru fraze, folosind corect şi în corelaţie noţiunile enumerate.
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
a) Gastrita- inflamarea mucoasei gastrice
Cauză: infecții, consum excesiv de alcool,
manifestări: greață, vărsături, durere de stomac sub formă de arsură, hemoragie, inapetență (pierderea poftei de mâncare) etc
mod de prevenire: evitarea factorilor de risc , o alimentație sănătoasă
b) Absorbția intestinală a lipidelor
trigliceridele, fosfolipidele și colesterolul se combină cu proteinele din epiteliul celulelor intestinale, constituind chilomicronii, și apoi trec în chiliferul central
lipidele trec în circulația limfatică
Sper că te ajută răspunsul meu
a) Gastrita este o afectiune a sistemului degestiv cauzata de agenti iritanti (precum alcoolul, tutunul, alimente alterate) ce se manifesta prin greata, varsaturi si dureri gastrice. O modalitate de prevenire a acesteia este un mod de viata sanatos si echilibrat (evitarea consumului de alcool, tutun).
b) Absortia lipidelor se face sub forma de acizi grasi si glicerol. Glicerolul se absoarbe pasiv in sange si limfa, fiind hidrosolubil. Acizii grasi cu lant scurt (cu mai putin de 12 atomi de carbon) se absorb pasiv in sange. Acizii grasi cu lant lung (cu mai mult de 12 atomi de carbon) se absorb pasiv in limfa sub forma de kilomicroni, acestia sunt complexe formate din trigliceride, fasolipide, colesterol si o parte proteica.
c) notiuni specifice: saliva, amidon, dextrina, maltoza, masticatia, muschi
Saliva este produsa de glandele salivare (glande anexe de tip acinos). Procesul de digestie incepe la nivelul cavitatii bucale in cazul alimentelor ce contin amidon. Saliva este o substanta usor acida, ce contine substante organice si anorganice. Cel mai important element organic este amilaza salivara/ ptialina, o enizima ce are rolul de a descompune amidonul (substanta complexa) in zaharuri mai simple (dextrine si maltoza). Masticatia este un proces mecanic care consta in taierea, zdrobirea si maruntirea alimentelor cu ajutorul muschilor masticatori, mandibulei, dintilor si limbii.
Mai multe informatii despre masticatie poti gasi la: https://brainly.ro/tema/7779026
Mai multe informatii despre gastrita poti gasi la: https://brainly.ro/tema/671935
#BAC2022 #SJP4