Limba română, întrebare adresată de iordachiiuliailinca, 8 ani în urmă

Doua asemanari si doua deosebiri intre poezia "Prefata" de Tudor Arghezi si poezia "Cuvant" de Tudor Arghezi??? Va rog!

Anexe:

carmenbita11pa8662: buna ziua
carmenbita11pa8662: Buna ziua , ce culegere aveti ? o caut de mult timp ....

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de AlexandraF
8

Tudor Arghezi a fost un scriitor român, cunoscut pentru contribuția sa la dezvoltarea liricii româneșți sub influența baudelairianismului. Opera sa poetică, de o originalitate exemplară, reprezintă o altă vârstă marcantă a literaturii române.

Poezia “Cuvânt” precedă volumul ”Cărticică de seară”, publicat în 1935, în timp ce poemul "Prefață" face parte din placheta de versuri intitulată "Țara piticilor" apărută în 1947.

Ca și asemănări între cele două opere putem aminti:

Semnificația titlului : Prin “cuvânt” se realizează actul creației literare. “Prefață”, în sens larg, înseamnă pagină de început a unei cărți în care autorul sintetizează intenția, scopul pe care le va avea cartea. Atât prin cuvânt, cât și prin prefață, se creează o conexiune între scriitor și cititor prin intemediul cărții.

Adresarea către cititor : În ambele opere, autorul se adresează direct cititorului. În "Prefață" adresarea către cititor e prezentă în versurile "Domnule care citești multe alte povești", iar în "Cuvânt" poetul se adresează direct cititorului folosind substantivul ”cititorule” în cazul vocativ: ”Vrui, cititorule, să-ţi fac un dar”.

Iar ca și deosebiri putem avea:

Registru stilistic : Din punct de vedere lexical, în poezia "Cuvânt" se evidențiază substantivele cu sufixe diminutivale, ori cele care se repetă: ,,cărticică”, ,,brotăcel”, precum şi regionalismele ,,ţandără”, ,,scamă” etc. Cuvintele sunt utilizate alternativ, cu sens propriu și figurat.

În opera "Prefață" prima parte a poeziei conține un limbaj colocvial "pe nerăsuflate", "prinsoare", "rămășag", în timp ce a două parte conține un registru stilistic elevat plin de neologisme "docma", "regulă".

Tema operei : În poezia "Cuvânt", Tudor Arghezi evidențiază relația “scriitor-carte-cititor”, în timp ce în “Prefață” tema este reprezentată de joc și creație.

Mai multe informații despre Tudor Arghezi poți citi aici: https://brainly.ro/tema/960268

Spor la teme!

#SPJ1

Alte întrebări interesante