Limba română, întrebare adresată de denisaliliac92, 8 ani în urmă

Două loturi de Ion Luca Caragiale rezumat!
Va rogg dau coroana!!!
va roggggggggg​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de constandacheella
0

Rezumatul nuvelei doua loturi de I.L. Caragiale

În aceasta nuvela este vorba despre domnul Lefter care și-a pierdut doua bilete de loterie cumpărate cu câteva zile în urma. În căutarea acestora el este ajutat și de madam Popescu.

Într-o zi loteriile au tras biletele câștigătoare iar loturile extrase aveau chiar numerele biletelor domnului Lefter.

Acesta nu știa nimic, pana într-o seara, când a venit la el în vizita căpitanul Pandele cel care i-a dat banii pentru bilete, și i-a spus ca a câștigat loturile cele mai mari.

După plecarea căpitanului domnul Lefter iar s-a apucat de cautat biletele. Acesta așezându-se pe canapea, și-a dat sean unde ar putea fi biletele. Erau într-o jachetă cenușie care a dat-o madam Popescu la o chivuta în schimbul a 10 farfurii. Nervos, domnul Lefter sparge farfuriile iar, apoi împreună cu madam Popescu și căpitanul Pandele, pornesc spre Țâca, chivuța.

Spre seara, ei au ajuns la casa chivutei, o casa mica și amarata. Când au intrat au văzut-o pe Tâca și pe o femei bătrână care făceau mâncare. După o discuție, domnul Lefter observa pe un pat niște haine și a început sa le examineze pe fiecare. Neputând să-și ia jacheta, acesta o ia din nou la întrebări pe Tâca. Ea îi spuse ca jachetă este pe ea. În acel moment data îi dă jachetă domnului Lefter dara nici acolo nu găsește biletele

După aceasta întâmplare, cei trei s-au dus la berărie și - au început sa discute despre situația actuala. Tot acolo domnul Lefter a citit și gazeta de seara din care a aflat ca dacă nu se duce cu biletele la loterie pierde banii. Imediat, îl vede pe șeful său la care s-a rugat să-l lase în concediu 2-3 zile, zicând că e bolnav. După o ceartă, șeful domnului Lefter pleacă supărat.

După aceea domnul Lefter pleacă și el la secție să o vadă pe Țâca, deoarece ea a fost arestată. Când ajunge acolo, acesta află că a fost eliberată și lăsată să plece acasă.

De acolo, d-nul Lefter s-a întors la cocioaba unde stătea Țâca. Cum îl văzură, Țâca și bătrâna au sărit pe el și l-au lovit. Speriat, domnul fuge acasă unde a primit o scrisoare de la un coleg de muncă, aflând că trebuie să vină la servici.

Dimineața următoare, se prezintă în biroul șefului său. După ce au vorbit, domnul Lefter trebuia să-i aducă șefului un dosar. În biroul lui, lângă dosar observă două hârtiuțe mici care erau biletele. Fericit, el s-a apucat să-și scrie demisia. Trecând din nou pe la biroul șefului, domnul Lefter pune pe masă dosarul și demisia.Când merge să-și încaseze câștigul află că numerele erau câștigătoare fiecare la cealaltă loterie. Șocat de descoperire ghinionistul face o criză de furie necontrolată.

În deznodământ naratorul o înfățișează pe doamna Popescu călugăriță,cu mintea zdruncinata, strângând și ascunzând cioburi de străchini și pe Lefter Popescu un bătrân singuratic rătăcind pe străzile Bucureștiului spunând în continuu cuvântul ‘viceversa’

Alte întrebări interesante