Limba română, întrebare adresată de Curcubey, 8 ani în urmă

Elaboreaza un monolog descriptiv , folosind eventual structura unei descrieri ,pentru a reprezenta:a)un animal preferat (pe care il ai acasa sau iti doresti sa-l ai )b)un joc preferat (sportiv sau distractiv.).

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Farben
33

* Cerință:

  Elaborează un monolog descriptiv, folosind eventual structura unei descrieri, pentru a reprezenta:

a) un animal preferat pe care îl ai acasă sau pe care îți dorești să-l ai

b) un joc preferat sportiv sau distractiv

* Răspuns:

  •   MONOLOGUL - mod de expunere care se remarcă printr-o adresare directă care nu primește niciun răspuns. Are rol expresiv, confesiv și este încărcat de dramatism. Oferă oricărui text multă afectivitate.

a) PISICA

  Sunt convinsă că o pisicuță mai neastâmpărată decât a mea nu are nimeni! Cât e ziua de lungă nu-mi dă pace și vrea numai joacă, joacă și iar joacă! Însă, uneori, pisicuța mea, Pufuleț, stă și liniștită și mă iubește atât de tare că uit momentul în care era aproape-aproape să spargă vaza de porțelan a mamei. Când se așează pe picioarele mele și-și pune căpușorul cald și pufos pe mănuța mea, alintându-se, mă topesc. O mângâi ușor pe blănița albă, imaculată și pufoasă. Mă gândesc cât de micuță și amărâtă era când am găsit-o pe stradă. Era zgribulită și neajutorată într-o lună frigurioasă de iarnă. Acel ianuarie care mi-a schimbat viața! La început, m-a speriat, recunosc! Țopăia toată ziua, mă provoca la școală și nu stătea locului o clipă. Am vrut să o dăruiesc cuiva, pentru că era, parcă, prea agitată pentru felul meu de a fi. Totuși, mi-a câștigat inima și eu i-am meritat-o pe a ei... Ne-am obișnuit împreună și când mă uit în ochișorii ei verzi văd cât de mult a crescut și ce frumoasă s-a făcut! Cât mă amuză contrastele ei! Acum stă pe brațele mele și doarme adânc, ca un puișor blând și imediat se trezește, aleargă prin casă, îmi aduce mingea să i-o arunc și tot așa. Ce pisică! Dar o iubesc așa cum este și n-aș da-o pentru nimic în lume!

_______________________________ _ _ _

b) BADMINTON

    Cum zbura fluturașul în aer! Și nu, nu, mereu racheta mea era pe lângă el! Exagerez. Am lovit fluturașul de câteva ori. Îmi place foarte mult badmintonul. Este un sport foarte ușor de învățat, dar care este foarte greu uneori când fluturașul zboară doar unde vrea el! Mă simt foarte bine, liberă, când alerg dintr-o parte în alta pe iarba moale de pe câmp. Joc aproape în fiecare zi badminton cu prietena mea cea mai bună. Recunosc, poate sunt puțin invidioasă pe ea pentru că lovește atât de bine cu racheta de badminton! Dar doar puțin, puțin! Abia aștept mâine să joc din nou cu ea! De data asta sigur o să câștig și eu.

Alte întrebări interesante