eseu de 2 pg despre sarea de bucătărie(clorura de sodiu)
va roggg!!
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Clorura de sodiu este o sare minerală cristalină cu formula chimică NaCl formată dintr-un metal alcalin (sodiu) și un element halogen (clor). În alimente, clorura de sodiu este folosită în mod obișnuit sub forma cunoscută sub numele de sare de bucătărie. Are utilizări aromatizante și este folosit și ca conservant. În natură, clorura de sodiu există ca o sare de halogen numită sare gemă. Sarea de mare nerafinată conține și alte elemente (magneziu, iod, sulf, potasiu etc.) în plus față de clorura de sodiu. Se numește sare gemă.
Din punct de vedere chimic, această sare se bazează pe două elemente extreme și deosebit de reactive, sodiu (un metal alcalin monovalent din grupa I) și clor (un element halogen electronegativ din grupa VII) [vezi și Tabelul periodic al elementelor]. Clorura de sodiu poate forma depozite în apa de mare, suprafața solului sau adânc în natură. Se formează ca urmare a următoarelor reacții:
HCl + NaOH = NaCI + H2O
Ca mineral natural, clorura de sodiu are o structură cristalină care este strălucitoare, transparentă sau translucidă, sticloasă, incoloră sau disponibilă în diferite nuanțe (gri, alb, albastru, negru). Clorura de sodiu se dizolvă în apă până la saturație (dincolo de o anumită concentrație, apa nu mai poate dizolva această sare). În apa oceanelor lumii, NaCl este în stare dizolvată.
În natură, clorura de sodiu este prezentă în cantități foarte mici, nu formează depozite și se formează peste tot. La fel se întâmplă și la oameni. În principiu, în absența unei stări fiziologice afectate, o persoană nu are nevoie de o sursă externă de clorură de sodiu, deoarece această sare este ușor produsă în organism, atâta timp cât materiile prime (sodiu și clorură) sunt disponibile. Acesta este motivul pentru care cel mai bine este să se asigure cerințe optime de sodiu și clor din surse naturale, unde aceste două elemente sunt bine reprezentate și asociate cu structuri organice, de unde sunt eliberate treptat.
Explicație: