Biologie, întrebare adresată de вирус, 9 ani în urmă

Eseu:Igiena şi bolile organului cutanat

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de nikolytapotei
11
Corpul uman este separat de mediul extern in care traieste de un strat izolator si totodata protector(antimicrobian,antitoxic),si anume de piele. Necesitatea de a asigura curatenia corporala rezulta din faptul ca numai astfel pielea isi poate indeplinii functiile sale multiple:
• senzorial-de receptie a impulsurilor tactile si termice
• respirator-de eliminare a bioxidului de carbon
• excretor-de eliminare a catabolitilor prin transpiratie
• de termoreglare-pentru mentinerea temperaturii normale a corpului.
Pielea ocupa o suprafata mare,fiind locul pe care se depoziteaza cu mare usurinta impuritati fizice,chimice sau numerosi si diversi microbi, acestia din urma prezentand in multe cazuri o permanenta amenintare pentru sanatatea organismului, pericolul fiind cu atat mai mare cu cat varsta individului este mai mica.

Igiena deficitara poate determina, prin dezvoltarea unui proces infectios local, formarea unor elemente de foliculita sau de piodermita (mici colectii purulente pe tegumente, situate mai ales la radacina firului de par) sau chiar a unor leziuni mai intinse, adevarate furuncule, simple sau multiple (furunculoza generalizata).

Riscul infectiilor cutanate este crescut,chiar cu respectarea riguroasa a masurilor de igiena,deoarece in mod normal pe 1 cm patrat de suprafata corporala se gasesc in medie de 40000 de microbi (existand unele regiuni, precum cea din jurul gurii, nasului,organelor genitale sau anusului,unde numarul de microbi este incomparabil mai mare); inmultirea lor considerabila invinge cu usurinta mijloacele de aparare locala, asa incat apar repede semnele bolii cutanate. Sub actiunea germenilor, substantele organice aflate pe pielea neingrijita se degradeaza, ducand la aparitia de compusi cu miros dezagreabil, unii dintre ei chiar iritanti pentru tesuturile cutanate. In mod normal, o piele curata, bine ingrijita si intretinuta este capabila sa se apere impotriva germenilor infectiosi (in special microbienii), distrugandu-i; daca insa pielea nu este curata, capacitatea ei de aparare antimicrobiana este redusa sau chiar nula.
nustiu daca este adevart!!!

' Curatenia pielii se asigura cu usurinta prin spalarea ei cu apa, preferabil calda(35-38 C) si sapun. In afara efectului sau de curatenie locala, spalarea asigura tegumentelor si o intensificare a circulatiei sangelui; are in plus si actiune calmanta asupra sistemului nervos, creand, la scurt timp de la terminarea spalarii, o stare de buna dispozitie...

вирус: mersi
nikolytapotei: coroana?
вирус: da
вирус: dar acum nu pot sa pun coroana
nikolytapotei: ok
Alte întrebări interesante